Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 жовтня 2013, 12:25 Інше
Аргентинські корови - це не тільки м'ясо та молоко, а ще й джерело палива
Аргентинські корови - це не тільки м'ясо та молоко, а ще й джерело палива

Не лише молоко, а й нове джерело енергії. Аргентинські вчені пропонують видобувати газ з коров'ячих стравоходів. Худоба, як відомо, чи не найбільше джерело викидів метану на планеті. Щоб добро не пропадало, з нього навчилися виробляти недороге паливо для автомобілів. 

Аргентина - один зі світових лідерів з виробництва яловичини. Корови тут пасуться скрізь. І водночас 30 відсотків усіх парникових газів припадають на метан, який виділяють табуни. Все це посилює негативні зміни клімату. І ось у Національному інституті сільгосптехніки вигадали, як поліпшити екологію, зберегти велику рогату худобу й вигідно використати метан з її стравоходів. Тепер корови дають не лише молоко, а й енергію.

Гільєрмо Берра, дослідник Національного інституту сільськогосподарської техніки:

- Ми дивимося на коров'ячу травну систему, як на закритого контейнера з двома отворами, де відбувається процес бродіння без кисню. За допомоги трубок видобуваємо звідти газ. Потім його обробляємо - відокремлюємо метан, котрий є основною складовою коров'ячих відходів. Саме його й використовуватимуть у промисловості.

Складну хімічну реакцію проводять поки що за допомоги велосипеда, прикріпленого до толочія. А він вже переганяє газ через систему очищення. Зрештою отримують майже чистий 95-відсотковий метан. Його можна використовувати і для роботи електростанцій, і для заправляння автомобілів. Поки частка цього палива невелика, але з розвитком альтернативних джерел енергії воно складе гідну конкуренцію традиційним бензинові і природному газові, стверджує фахівець з пневматики Дієго Мена.

Дієго Мена, фахівець з пневматики:

- Метан є метан. Не має значення, звідки ви його берете. Головне - його очищення недороге. Потім газ можете використовувати у промисловості й побуті.

Властивості коров'ячого метану нічим не гірші, ніж природного, із глибин землі. А коштує він значно дешевше. І його можна буде експортувати в інші країни. Адже в Аргентини великий потенціал - одне стадо великої рогатої худоби виробляє до 300 літрів чистого газу в день. Цього досить для роботи холодильника продовж доби. І головне - нове джерело відновлюваної енергії допомагатиме берегти чисте довкілля.