Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 жовтня 2013, 00:19 Інше
Хворий верблюд став приводом для конфлікту в Харкові
Хворий верблюд став приводом для конфлікту в Харкові

Екзотичний гість. У Харкові в лісовій зоні неподалік житлових будинків люди натрапили на верблюда. Здивовані містяни повідомили про знахідку рятувальників і міліцію. Хворого й худющого двогорбого доправили до зоопарку. Тим часом з'явилася власниця тварини. Жінка наполягає на своєму праві власності й вимагає, щоб їй повернули улюбленця.

Це була спецоперація з порятунку верблюда: надзвичайники, міліція, ветеринари. Треба було вивести тварину з лісу, та вона виявляла агресію, чинила опір, лягала на дорогу.

Ігор Лупандин, помічник керівника управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Харківській області:

- Он проходит определенное расстояние - и садится. И не подпускает к себе никого, пока не отдохнет. Потом ветеринары сказали - у него действительно есть проблемы со здоровьем.

Вже потім з'ясували, у верблюда хвороба ніг - задавнений артрит, тож двогорбому дуже боляче ходити. Повільно, короткими відтинками, його зрештою вивели на трасу, завантажили в Газель і доправили до зоопарку.

Олексій Григор'єв, керівник Харківського зоопарку:

- Животное истощенное, животное больное. И животное имеет на теле следы издевательств в течение длительного времени. Это животное не меньше года истязалось. Не меньше года голодало. И не меньше года находилось в таких ужасных условиях.

А ось ця жінка називає себе власницею верблюда. Переконує: має на нього всі права. І заявляє, що улюбленця в неї відняли силоміць.

Олена Таранченко, власниця притулку для тварин:

- Он появился у меня в 2009 году. Я его приобрела после проката и фотографии - в плохом состоянии, у него больные ноги. И вот на протяжении всех этих лет он у меня просто жил. Мы его не использовали ни в коммерческих целях. Он просто жил.

Олена Таранченко - власниця скандального приватного звіринця, де тварин утримували в жахливих умовах. У липні його зі скандалом закрили. Оці руїни - все, що залишилось від притулку. Та тоді господині вдалося сховати кількох годованців, зокрема - й верблюда. Сьогодні Кемел - так назвали двогорбого - з численними хворобами. Майже без шерсті, виснажений і кволий корабель пустелі оговтується від нелюдських умов утримання.

Олексій Григор'єв, керівник Харківського зоопарку:

- Он сразу набросился на совершенно обычную еду: на сено, на солому. И съел больше, чем суточный запас. Он съел около 30 килограммов сена, соломы. Когда ему потом предложили тыкву, зеленые ветки - он просто вырывал из рук.

На звинувачення в жорстокому поводженні з годованцями власниця скандального притулку відповідає: місія її приватного звіринця - доглядати покинутих тварин.

Олена Таранченко, власниця притулку для тварин:

- Я не знаю, как зоопарк может вылечить болезни неизлечимые. Это животное сейчас можно только любить и поддерживать его жизненные функции. Если зоопарк вылечит это животное и, по закону, мне его вернет - я буду очень благодарна. Я даже согласна оплатить лечение.

Тож жінка має намір боротися за Кемела, каже: робитиме це через суд. Зоопарк, своєю чергою, поскаржився на власницю двогорбого природоохоронній прокуратурі - наполягатиме на покаранні за знущання з тварини.