Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 жовтня 2013, 13:04 Інше
Грецькі роми чи то врятували, чи то викрали біляву дівчинку
Грецькі роми чи то врятували, чи то викрали біляву дівчинку

Увага чи не всіх світових ЗМІ вже кілька діб прикута до 5-річної світловолосої європейки, знайденої у Греції. Маленьку Марію буцімто викрали цигани. Тримали в нелюдських умовах і змушували жебракувати. Адвокати смаглявих названих батьків малої своїх клієнтів виправдовують. Кажуть: мати дівчинки добровільно віддала доньку в табір.

Костас Яннопулос, представник громадської організації:

- Вона налякана й не розуміє, мабуть, що відбувається. Коли соціальні працівники забрали дівчинку, вона довго плакала, аж поки не заснула.

Світловолоса Марія з великими зеленими очима знає лише кілька слів із грецького діалекту, яким розмовляє більшість люду, серед якого вона мешкала в таборі останні кілька років. Слідчі певні: дитину викрали в туристів ще 2009-го року. Одразу припустили: біологічні батьки малої чи то скандинави, чи то болгари.

Василіс Галатсіс, очільник поліційного департаменту провінції Фесалії:

- Її зовнішність геть інакша. Це видно неозброєним оком. Під час допиту псевдо-батьки плуталися у свідченнях, сповіщали, що взяли Марію за дочку. Але були голослівні. Тому ми й затримали парочку. Як мала опинилася в таборі - загадка.

Світла в заплутаній справі додав духовний наставник циган, який неофіційно керує громадою у цьому регіоні.

Нікос Пайтеріс, голова громади ромів у провінції Фесалії:

- Це поодинокий випадок. Прикро, що тавро злочинців знову ставлять на ромів. У Греції зроду не було такого. Тож, я закликаю не поспішати з висновками. Ці люди не викрадали дитини. Біологічна мати з Болгарії сама віддала їм крихітку, коли їй ледь виповнилося кілька тижнів. У таборі вважали її за свою, ростили й не ображали.

На підтвердження цього оприлюднили кадри так званих "нелюдських умов", у яких нібито мешкала мала. Адвокати подружжя, підозрюваного у збиткуванні, кажуть: у Марії були іграшки. Оселя обладнала санвузлом, меблями. Тому звинувачувати підзахисних можна хіба в тому, що дбали про маленьку європейку, коли мати покинула свою новонароджену доньку напризволяще.

Костас Кацавос, адвокат обвинувачуваних:

- Мої клієнти не викрали, а виховали цю дитину, немов рідну. Якби вони хотіли продати її, давно б зробили це, а не чекали слушної нагоди.

Щоправда, таких "рідних" дітей, згідно з офіційними документами, які знайшли в будинку, в заарештованих матері й батька щонайменше 10. Папери свідчать: циганка за 10 місяців народила 6 малюків. Тож, слідчим є над чим працювати.

Костас Яннопулос, представник громадської організації:

- Гадаю, вони планували перепродати її, адже на таких дітей, хай як цинічно це звучить, попит на ринку. Щоб знайти покупця, Марію змушували жебракувати на вулицях Лариси. Такій милій крихітці охоче давали милостиню.

Поки ж експерти міркують, а судді допитують підозрюваних кіднеперів, телефони гарячої лінії, відкритої громадськими активістами, не стихають. Від початку пошуків зі Східної та Західної Європи подзвонило понад 5 тисяч люду.