Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 жовтня 2013, 23:00 Інше
Екологічна проблема в Чернівцях
Екологічна проблема в Чернівцях

За крок від екологічної катастрофи опинилися Чернівці: біля річки знайшли ціле звалище отрутохімікатів. Екологи вжахнулися - кількості закопаних біля води добрив вистачило б отруїти цілу річку Прут.

Юрій - рибалка зі стажем, майже щодня у Пруті ловить лускату. Днями ж уранці біля води несподівано знайшов цілий склад хімікатів.

Юрій Черней, мешканець м. Чернівців:

- Рибачив, зайшов сюда, щось цікаво бул, зайшов і побачив ці звалища з отрутохімікатами. Це крисіна смерть. Це дуже сильний препарат, одна таблетка цього може вбити стаю щурів. А в упаковці я не знаю, штук зо двадцять цих таблеток.

Чоловік одразу викликав міліцію, вона - екологів. Коли ж почали розбирати завали отрути, виявилося, що ще більше їх - під землею. Захисники природи кажуть - якби все це потрапило у воду, лиха б не уникнути.

Валерій Латковський, керівник відділу Державної екологічної інспекції в Чернівецькій області:

- Яке маленьке дозування на велику кількість води потрібно, щоби воно було ефективне. А ви бачите, тут скільки цих пакетів, ви собі можете уявити, шо буде.

Юрій Черней, мешканець м. Чернівців:

- Там на сотні гектарів би цього хватило, а якщо би пішли дощі та це попало в Прут, то наслідки дуже важко передбачити. І я думаю, там ніяка очисна споруда не очистила би цю воду від отрутохімікатів.

Збирали отруту до пізньої ночі, загалом нарахували майже тонну. Екологи кажуть - за все життя не бачили такого легковажного ставлення до навколишнього середовища.

Володимир Затурський, керівник відділу з питань надзвичайних ситуацій Чернівецької міськради:

- Безвідповідальність - ні, я думаю, що це більше ніж безвідповідальність. Це злочинність просто.

Хто й навіщо закопав стільки отрути за кілька метрів від річки - з'ясовує прокуратура. А в місцевих екологів новий головний біль - як і де утилізувати знайдені хімікати.