Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 жовтня 2013, 22:04 Інше
Собаки допомагають створювати роботів-помічників
Собаки допомагають створювати роботів-помічників

Мрієте про домогосподиню? Невдовзі виконувати хатні справи, поратися на кухні, водити дошкільнят у дитсадок і навіть гуляти з вашими улюбленцями зможуть соціальні роботи.

Невеличкі, з чудернацькими лупатими очима, схожі на домашніх улюбленців, і такі, що можуть буквально носити вас на руках. Науковці всього світу вже котрий рік поспіль мізкують над тим, щоб створити так звану електронну домогосподиню.

Такі помічниці стануть у пригоді людям з обмеженими можливостями - незрячим і прикутим до інвалідних візків. Євросоюз посилено фінансує ці проекти. В лабораторних умовах пацієнтам пропонують поекспериментувати зі своїми домашніми улюбленцями. Чотирилапі виконують нескладні завдання, а науковці відтворюють риси собак у роботах. Пси віддавна були поводирями і вміють співчувати своїм господарям. Тому цих тварин і обрали за помічників у дослідах.

Ерика Молл, учасниця експериментів:

- Без фізичної допомоги таким людям, як я, тяжко. Моя Уфа допомагає мені й моїй соціальній інтеграції. Щодня.

Існують програми, де навпаки, вивчають, як собаки реагуватимуть у майбутньому на роботів. Нещодавно в дослідницькому центрі угорської столиці етологи зібрали 4 десятки хвостатих, щоб вкотре проаналізувати їхні інстинкти. Перебуваючи в одній кімнаті спочатку з власником, а потім - із прототипом-роботом, пес не виявляв агресії до електронного приятеля й не боявся його. Ба більше: по тому, як жести господаря копіював механізм, пес слухався його й виконував команди.

Габрієла Лакатос, етолог, очільниця дослідження:

- Ми певні: машини треба буде запрограмувати так, щоб вони були схожі на хазяїв псів. Звісно, ще багато працювати, але нинішні результати - вражають. Вони будуть, передусім, соціальними роботами, які муситимуть співіснувати з людьми й допомагати їм. Тому ми й тестуємо собак в особливих умовах. Чотирилапі, звісно, чутливіші за електронні механізми, мають ліпший нюх, зір. Та мине час, і з домашніми улюбленцями зможе прогулюватися замість вас робот.

Угорці жартують: вдосконалені механізми колись стануть найліпшими приятелями псів. Хоча це - в майбутньому.