Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 жовтня 2013, 12:47 Інше
Колібрі стануть прототипом повітряних машин
Колібрі стануть прототипом повітряних машин

Колібрі - єдині у світі птахи, здатні літати задки. А ще вони найгнучкіші і одні з найшвидших пернатих на планеті. Ці переваги вирішили вивчити американські дослідники й використати у створенні нового покоління повітряних пошуково-рятувальних машин.

Аспіранти американського Стенфордського університету Ріверс Інгерсолл та Аманда Стовкерс знімають політ колібрі камерою, що здатна фільмувати до шестисот п'ятдесяти тисяч кадрів за секунду. Адже ця пташка махає своїми крильцями за таку мить від 15-ти до 80-ти разів. Цього не здатне зафіксувати людське око.

Ріверс Інгерсолл, аспірант-дослідник:

- Наша камера знімає у 100 разів швидше, ніж зір. Ми можемо зафіксувати кожен порух крила на 40 кадрах і побачити все в найдрібніших деталях. Це важливо для досліджень - адже колібрі є світовими рекордсменами за швидкістю вібрацій серед усіх хребетних.

Знання про анатомію пташок, отримані науковцями, допоможуть механікам створити мікроапарати, що літатимуть, як колібрі. Це будуть маленькі, гнучкі машини, котрі зможуть прошмигнути в найвужчих місцях. І діяти ефективніше, ніж нинішні гелікоптери. Нині експериментатори намагаються відтворити здатність пернатих до миттєвого пришвидшення та зміни напрямку руху. І вже бачать той день, коли ескадрилья літачків-колібрі, нашпигованих різними датчиками й камерами, мчатиме для надання допомоги.

Аманда Стовкерс, аспірантка-дослідниця:

- Помахи крил можуть бути ефективнішими за оберти гвинта геликоптера. Особливо у вузьких проходах, де мало місця. Безперечно важливо, щоб ці апарати не просто літали, а вміли надати допомогу у складній ситуації.

Ріверс Інгерсолл, аспірант-дослідник:

- Якщо стався землетрус, завдання пошуково-рятувальних груп - знайти постраждалих людей у завалах. І ескадрилья таких мікро-повітряних транспортних апаратів зможе літати там, де не просунеться інша машина.     

Молоді науковці зі Стенфорду визнають - реінженеринг того, що створено за мільйони років природною еволюцією чи самим Богом - складне завдання. І передусім тому, що побудувати треба апарат завважки лише кілька грамів. Та команда впевнена: останні досягнення в галузі сучасних технологій і новітніх матеріалів дають змогу створити біонічних роботів, які матимуть усі здібності колібрі і рятуватимуть людські життя.