Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 жовтня 2013, 11:40 Інше
Елітне будівництво під Києвом загрожує сусідньому будинку
Елітне будівництво під Києвом загрожує сусідньому будинку

У Броварах зі дня на день розвалиться багатоповерхівка. Принаймні так вважають мешканці будинку номер 228, що на вулиці Київській. Люди впевнені - аварія неминуча через підземні роботи на спорудженні елітного комплексу.

- Чоловік мій учора ішов і казав - шо тут може видержать? Брили падають. Там постоянний обвал іде. Страшно. Там уже який-то чоловік упав.

Виритий кілька тижнів тому котлован перетворив життя цих містян на суцільний жах.

Валентина Петрівна, мешканка м. Броварів:

- Ніхто нічого не питав ні в кого, абсолютно. Протягнули попід нашим домом, буквально метр од дома. Це ж страх. Я постоянно стою і дивлюся, і думаю: Ну, щас завалиться.

Акурат при будинку, кажуть люди, забудовники надумали прокласти каналізаційну трубу. Підземні роботи одразу ж завдали шкоди тридцятирічній дев'ятиповерховій споруді.

Валентина Петрівна, мешканка м. Броварів:

- Угол наш уже трещини дає. Дом у нас аварійний і трєщина посередині у нас іде. Тєм болєє шо на плавунах. Оце ж бачите - вже й доща нема, а води полно.

- Ніхто нічого не питав - приїхали, порили. Пару днів не риють, а то опять будуть рить. У нас повний подвал води - уже скоро дом рухне.

Журналісти Свідка пересвідчилися - з будинком на вулиці Київській таки не все гаразд. Майже вся його лицювальна плитка обвалилася, у стінах кілька тріщин. А один бік дев'ятиповерхівки якось неприродно вигнувся.

- Стены трещат, все трещит, все сыпится. Боимся, но от нас это не зависит. Сказали, что у них все разрешения есть и они где хотят, там и копают. Районная администрация им разрешила. Все, что хотят, то и делают.

Щоби запобігти руйнуванню, люди створили ініціативну групу спротиву, проте добитися правди так і не змогли. Кажуть, з компетентних джерел дізналися - каналізацію прокладають для майбутнього елітного комплексу. Тож і почули просту пораду - не рипатись.

Петро, архітектор:

- Эта канализация идет с нового жилого района Броваров на старую насосную станцию. Я лично был на приеме у мера. Мер сказал, что все под контролем, с проблемой он знаком, работают профессионалы и все будет нормально.

Сергій Костира, правозахисник:

- Есть безопасные зоны - не менее 15 метров, к которым ближе можно приближаться только в аварийных случаях и только не в больших форматах раскопок. В этом случае нарушены все нормы, поскольку подкоп под дом делают прямо там, где находится подвальное помещение. В этом случае и происходит зсув грунта.

Більше дізнатися про скандальний котлован Свідок намагався в місцевій адміністрації. Утім спілкуватися перед об'єктивом камери там не побажали. Лише повідомили, що будівництво на Київській - законне й загрози руйнування навколишніх споруд нема. Кажуть, щоби заспокоїти людей, вже створили спеціальну комісію. Результати її роботи чиновники обіцяють сповістити найближчим часом.