Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 жовтня 2013, 11:13 Інше
Японці винайшли окуляри-перекладач
Японці винайшли окуляри-перекладач

Інтелектуальні окуляри стали хітом на виставці новинок електроніки. Вони вміють розпізнавати й перекладати текст у режимі реального часу.

Скло окулярів - мініатюрний дисплей, на який можна виводити будь-яке зображення чи текст з інтернету або з вбудованої у пристрої пам'яті. Зі слів розробників, такий аксесуар може зробити нескладні переклади, приміром, витлумачити рідною вивіски в аеропортах чи метрополітені, або меню в ресторанах. Чужі слова стають знайомими автоматично. Перевагу віддали англійській, японській, китайській та корейській мовам. І це справжній подарунок туристам, які подорожують Азією. Адже тут європейські написи зустрічаються вкрай рідко.

Сіндзі Кімура, інженер:

- Чужоземцям, які масово приїдуть до Японії на Олімпійські ігри, буде дуже зручно з нашим винаходом. Люди одразу розумітимуть, про що йдеться в тих чи інших написах. Це спростить життя туристам.

Крім того, "розумний" девайс має ще одну корисну функцію. Він перетворює будь-яку рівну і пласку поверхню на віртуальний сенсорний дисплей. Окуляри транслюють тачскрин на звичайного аркуша. А взаємодія між ними відбуватиметься за допомоги спеціального кільця, надітого на пальця користувача.

Сіндзі Кімура, інженер:

- "Розумні окуляри" дають змогу переглядати віртуальні зображення й маніпулювати ними. В найближчому майбутньому ми обладнаємо їх  спеціальним приладом для розпізнавання облич. А ще гаджет взаємодіятиме зі смартфонами для передавання інформації.

Вмонтована в оправу камера знімає відео високої якості: картинку не лише можна вивести на лінзи, а й доповнити інформацією. Стануть у пригоді такі окуляри й геймерам. Ігрове поле просто перед очима, до того ж не треба ані джойстика, ані миші. Та поки що ця новація - лише виставковий зразок. Чи надійде вона в серійне виробництво і скільки коштуватиме, розробники не кажуть.