Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 жовтня 2013, 14:20 Інше
3D-принтери у мистецтві, медицині та космосі
3D-принтери у мистецтві, медицині та космосі

В життя європейців вже вдерлися 3D-принтери. Вони не лише у виробництві та медицині, а й у мистецтві. Зокрема, бельгійський художник Нік Ервінк віртуозно опанував новы можливості і створює дивовижні інсталяції.

Серед дивних творів бельгійця Ніка Ервінка - й велетенські інсталяції, і скульптури історичних та мітичних персонажів. А ще - друковані речі, малюнки й анімаційне кіно. Адже художник прагне поєднати можливості різних медіа. Застосовуючи техніку "копіювання вставки", ніби об'єднує ритми, частки і форми з різних джерел. А тривимірні технології автор використовує, що зруйнувати кордони в мистецтві скульптури, архітектури й дизайну. Підтримує митця найбільший виробник 3D-принтерів у Європі.

Вілфред Манкраен, директор компанії-виробниці 3D-принтерів:

- Не кожен художній твір можна створити друкуванням. Або ж вартість такого виробництва буде дуже велика. Та є програми, котрі дають змогу це зробити.

У фірмі, яка дбає про автомобільні, аерокосмічні й медичні новації, вважають, що шедеври Ервінка несуть людям радість і роблять світ кращим. Попри те кажуть, що головне завдання 3D-технологій - не в мистецтві, а в медицині. 

Вілфред Манкраен, директор компанії-виробниці 3D-принтерів:

- Якщо говорити про відтворення у 3D живих клітин, то тут наші знання менші. Для продукування людських тканин потрібно проводити фундаментальні досліди. Та я оптиміст і вірю, що з часом ми будемо в змозі формувати запасні частини тіла. І зрештою вдасться подолати проблеми, які маємо сьогодні. Приміром - брак донорів.

Можливості об'ємного друкування безмежні не лише в мистецтві й медицині, а й у будівництві, дизайні, космічній галузі. Вже за 7 років НАСА планує створити на орбіті гігантського 3D-принтера "SpiderFab". Він вироблятиме різне устатковання й великі запчастини, які доправити туди із Землі неможливо.