Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 вересня 2013, 13:39 Інше
Фотограф-хамелеон з Китаю
Фотограф-хамелеон з Китаю

У Китаї мешкає фотограф-невидимка. Свого часу Лю Боліню довелося боротися проти закриття його фотостудії. Зробив він це оригінально - на знімку просто розчинився в повітрі. Майстерні не зачинили. А неповторний стиль прославив майстра на весь світ.

Він може замаскуватися під фрукти на вітрині супермаркету, під іграшки, сховатися між вбранням у шафі, стати непомітним на тлі стін, краєвидів мегаполісу або природних ландшафтів, тобто буквально злитися з фоном, поперед якого стоїть. Розгледіти на світлинах замаскованого Лю Боліня одразу не вдається. Завдяки спеціальній техніці майстра, якого часто називають хамелеоном, або творцем так званого художнього камуфляжу, він без фотошопу, а лише завдяки власній фантазії, створює справжні художні дива.

8 років тому Болінь уперше спробував замаскуватися. Студію, де працював із колегами, в середмісті Пекіну, мали знести. На думку фотографа - незаконно. Як згодом зізнався художник, він тоді ледь зводив кінці докупи й був людиною без статусу, заробітку, прихистку, одне слово - невидимим для соціуму і влади.

Відтоді винахідливий протестувальник відшліфував вміння так, що має шанувальників свого таланту в усьому світі. 40-річний митець щороку виставляє свої роботи в галереях не лише Піднебесної, а й Франції, Британії, США. Чоловік став відомий всюди - в Єропі, Азії та Латинській Америці. Болінь зізнається: все, що потрібно йому для роботи - це натхнення та привітні й витривалі моделі. Адже з часом майстер почав приховувати й волонтерів.

Лю Болінь, художник, фотограф:

- Всі вони вбираються в одяг та маски з крему, щоб захистити тіло. Потім мої асистенти фарбують моделей. Ось зараз ми маскуватимемо натовп людей під крісла зали кінотеатру.

Донг Жаоянь, модель:

- Гадки не маю, яке моє обличчя. Я вперше беру участь у такому заході. Проте впевнена, що талановитий пан Болінь створить черговий шедевр.

Аби учасники експерименту здолали страх - фотограф розмальовує себе. І таки створює фото-арт, аналогів якому, мабуть, ще треба пошукати у світі.