Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 вересня 2013, 13:05 Інше
Чого чекати від майбутньої зими
Чого чекати від майбутньої зими

До календарних морозів ще більше двох місяців, а європейські метеорологи вже приголомшили: наступна зима для Європи буде найхолоднішою за останні 100 років. Це означає - студінь пануватиме і в Україні. Що думають з цього приводу вітчизняні науковці та де обіцяне глобальне потепління?

Польща. Найхолоднішою для Європи була зима 2012-го року. Тоді морози та хуртовини забрали більше 300 життів. Дві тисячі людей потрапили до лікарень з обмороженнями. Лише в Польщі за тиждень похолодання померли 29-ро. Адже в деяких воєводствах температура впала до мінус 32-х градусів. 

Болгарія. Дуже хурделило тієї зими й на Балканському півострові. У Болгарії багато населених пунктів відрізало від зовнішнього світу. У сусідній Сербії - аж 11 тисяч сіл. Харчі та товари першої потреби людям доправляли гелікоптерами. Замість автівок на дорогах з'явилися сані.

Негода 2012. Закінчення зими з нетерпінням чекали і у традиційно теплій Хорватії. До віхол і холодів місцеві не звикли. Через замети на дорогах єдиним транспотом стали коні. Саме на них люди пересіли, аби діставатися заметених крамниць. У хорватських селах тієї зими навіть народжували вдома, а лікарі консультували лише телефоном, бо дістатися пологового будинку було неможливо.

А це Україна навесні 2013. Хуртовина наприкінці березня майже на дві доби зробила Київ пішохідним. Тоді на вулицях міста з'явилася військова техніка.

Ті сніговії і Україна, і Європа пережили. Втім, західні синоптики днями зробили страшнИй прогноз - що було, не найгірше. Ця холодна пора для Старого світу стане найстуденішою за останні 100 років. Утім українські науковці-метеорологи не такі категоричні. Хоча кажуть - теплих зим найближчими роками вже не буде. 

- Каждая зима теперь будет иметь отрицательные температурные режимы. 

Усі найближчі холодні пори будуть схожі одна на одну - студені й затяжні.

Вазіра Мартазинова, завідувачка відділу Українського науково-дослідного метеорологічного інституту НАН України: 

- Зима будет идти так: в декабре похолодает, и в феврале очень холодно, и февраль соответвенно перейдет на март, затяжным будет. Температура воздуха будет в декабре может доходить до -20, это со второй половины декабря. То же самое в принципе и в феврале.

Тож холоднішою, ніж попередні, ця зима не буде ані в Україні, ані в Европі. 

Вазіра Мартазинова, завідувачка відділу Українського науково-дослідного метеорологічного інституту НАН України:

- Температура -20, может -24, такие могут быть, но эти процессы неустойчивы, они не будут как вот началась зима, и всю зиму будт держаться такие холода, нет, они будут меняться теплыми процессами.

Саме нестабільність погоди - те нове явище, якого поки що до кінця не вивчили метеорологи. Його, а не морозів, європейцям слід боятися найбільше.