Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 вересня 2013, 23:01 Інше
Протистояння в столиці через незаконне знесення МАФів
Протистояння в столиці через незаконне знесення МАФів

Кривавою бійкою закінчилася спроба ліквідувати МАФи у столиці. Коли комунальники почали демонтувати торговельні павільйони, їхні господарі та продавці пішли на загарбників в атаку.

Київ. Десята ранку. Майданчик перед станцією метра Лісовою. Продавці численних кіосків зійшлися до своїх робочих місць, а там на них вже чекали кремезні чоловіки в сірих камуфляжах і правоохоронці. Ошелешених торгівців повідомили - тут вони вже не працюють. Відчайдухи спробували було прорватися до своїх яток, та звідти їх виштовхували.

- Мы держали оборону. Они начали нас распихивать и толкать. Девочке одной стало плохо, беременной, и ее забрали на скорой на БСП. Второй девочке порезали руку. Тут такое творилось! Пихались, толкались.

Тетяна, продавчиня:

- Вони нічого не пояснили, документів ніяких не показали. Хотіли відкрити своє робоче місце, а вони не дали відкрити, заступили двері і начали толкатися. Постраждало дві дівчини. Порізані руки, бо хотіли забрати драбину, якою хотіли знести нам кришу.

У цього чоловіка ще вчора було два торговельні павільйони, а сьогодні він без роботи.

Володимир, підприємець:

- Пришли краны, милиция, люди в защитной форме и давай ломать. Мы в середине работаем, а они уже разбирают крышу. Вот так мы узнали, что происходит. Это место кому-то давно не дает покоя.

Підприємець обурений - виданий київською владою дозвіл на торгівлю саме поблизу метрополітену дійсний ще рік. А про майбутнє демонтування павільйонів його не попередили. Хто відшкодує чоловікові тисячні збитки - невідомо.

Володимир, підприємець:

- У вас в руках лицензии на право торговли алкоголем и табаком на каждый павильон. Каждая из этих бумажек стоит или 8 тысяч, или две. Вот стоят мои четыре продавщицы. За каждую из них я платил в пенсионный фонд около 500 гривен.

Чому прибирають законні МАФи - журналісти Свідка спробували дізнатися з перших вуст. З представником Київблагоустрою розмова не склалася.

- А що тут відбувається?

- Не знаю. Ведеться демонтаж.

- А цей демонтаж ви організували?

На думку ж юристів, дія комунальників підпадає під статтю кримінального кодексу - умисне перешкоджання підприємницькій діяльності. Бізнесменам радять шукати правди у прокуратурі.

Сергій Костира, юрист:

- За 30 календарных дней при изменении каких-либо условий Договора, на основании которого находится предприниматель на данной территории, он должен быть уведомлен, что изменились эти условия. И если не хватает каких-либо документов - уведомить, что нужно дособрать и дооформить. И только после этого, если предприниматель злостно проигнорировал это, может быть принято решение о сносе МАФов.

Столичні правоохоронці інциденту на Лісовій поки не коментують. Кажуть: ще не розібралися, хто правий, а хто винен. Тим часом кілька постраждалих у бійці вже написали заяви до міліції.