Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 вересня 2013, 22:08 Інше
Нічна злива паралізувала Житомир
Нічна злива паралізувала Житомир

Житомир затопило! Злива, що тривала кілька годин, подекуди паралізувала рух транспорту та вивела на вулиці комунальників і рятувальників. Утім, влада заспокоює: ситуація - не надзвичайна, швидше - традиційна.

Після дощику в четвер. Кількагодинна злива - і Житомир прокинувся Венецією. За ніч випала місячна норма.

Хто мав - витяг гумове взуття, дехто й босоніж. Центральні вулиці міста вранці подолати можна було хіба що вплав. Ірина Станіславівна й сама не збагне, як примудрилася доправити онука до школи.

Ірина Вапинська, мешканка м. Житомира:

- Сьогодні вранці я вела свого молодшого онука в 1-й клас, через двір ми ледве-ледве пройшли. Зараз я не знаю, як діти будуть вертатися. У нас тут постійно така ситуація. Тільки якісь такі дощі сильніші - все.

Відважні водії маршруток все одно долали стихію, підбирали не менш сміливих пасажирів. Та тільки до зупинок не під'їжджали - на узбіччі зі зливників струмували потоки. На повну працюють 12 помп. Шість десятків комунальників озброїлися ломами й під брудом шукали грати.

Володимир Сидорчук, директор комунального підприємства Штучні споруди:

- Каштани падають, листя зараз зриває, і все і сміття, яке було з території, змітає сюди, у решітки. Хлопці прочищають решітки від листя, колектор сам працює, але колектор сам неспроможний, труба, яка тут лежить, вона не спроможна таку кількість води прийняти, розумієте?

Розмір має значення - тепер точно знають комунальники. Шкода, кажуть, що радянські конструктори цього не врахували. Систему розробили чудову, але на трубах заощадили.

Олександр Марцун, керівник управління комунального господарства Житомирської міськради:

- Ця проблема з радянських часів, нажаль, вона досить коштовна, щоб її вирішити. І мова навіть не іде про забруднення мереж, а просто недостатній діаметр зливових мереж.

Як владнати проблему - міська влада вже давно знає. Проект реконструкції колектора узгоджувало не одне покоління чиновників. Та поки документ лише припадає пилом, чекає на головні опади - грошових банкнот.

Олександр Марцун, керівник управління комунального господарства Житомирської міськради:

- Є проект, він давній. Треба робити експертизу цього проекту, коригування цього проекту, але на сьогоднішній день це нереально… на радянські часи була вартість більше 4 мільйонів рублів. Зараз це близько 20-30.

Чекаючи на манну небесну, комунальники й рятувальники призвичаїлися швидко долати наслідки стихії: точно розрахована кількість техніки, людей і місць найбільших підтоплень. Кілька годин і вже сухо… До наступної зливи.