Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 вересня 2013, 11:51 Інше
Грузинський наркодилер оселився на скелі, ближче до бога
Грузинський наркодилер оселився на скелі, ближче до бога

Колишній наркодилер оселився на 40-метровій скелі і нині спокутує свої гріхи. Мешкає незвичайний чернець у Грузії.

Кацхійський стовп - так зветься скеля, розташована на заході Грузії в Імеретії, яка й стала прихистком для п'ятдесятидев'ятирічного Максима Кавтарадзе. За легендою, ще в 6-му столітті на верхівці цього моноліту звели храм, молитви в якому буцімто найліпше наближали вірян до Бога. Згодом церкву зруйнували завойовники-мусульмани. І лише з 90-х років минулого століття волонтери, лідером серед яких був Кавтарадзе, цілковито відреставрували пам'ятку на шпилі. Сам ватажок став таким собі символом храму. Продовж останніх 20 років мешкає тут самітником. Каже - свого часу чимало нагрішив - пиячив, торгував наркотиками, за це відсидів у в'язниці. Коли ж кранівникові, саме такою була професія чоловіка, остогидло таке існування - його немов магнітом потягло до Кацхійського стовпа.

- Тут була пустка, проте я відчув, що мушу стати ближчим до Бога.

Чернець нині згадує, як доводилося спати просто неба, поневірятися в негоду під потужними подувами вітру й зливами. Згодом разом із вірянами Кавтарадзе звів капличку, яка й стала йому за оселю.

- Йому, як і нам, тут нічого більше не потрібно. Лише небо й земля, вони немов сходяться в Кацхі.

З рештою світу Кавтарадзе й кількох інших ченців, які зважилися разом із ним оселитися на цій скелі, з'єднує довжелезна причіпна металева драбина. Що два тижні чоловік продовж 20 хвилин спускається нею, аби біля підніжжя моноліту помолитися з прочанами. Харчі та інші потрібні для життя речі до храму доправляють спеціальними підіймачами. Самого бажання потрапити на гору до відлюдька в гості - замало. Новозеландському фотографові Амосу Чаппелу довелося упродовж 4 діб по 7 годин молитися біля Кацихійського стовпа, щоб зустрітися з дивовижним грузинським ченцем і завдяки об'єктиву показати його світові.