Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 серпня 2013, 23:22 Інше
У вересні кияни зможуть обрати собі лікаря
У вересні кияни зможуть обрати собі лікаря

Обрати собі лікаря. Новий медичний експеримент стартував у Києві ще 2012-го. Цьогоріч - другий етап. Тож упродовж вересня кожен охочий зможе прийти до поліклініки і вирішити, хто його медик.

Світлана Анатоліївна працює сімейним лікарем з початку 2013. Для цього пройшла перекваліфікацію, бо раніше 15 років була терапевтом.

Світлана Анатоліївна, сімейний лікар:

- Училась я полгода, переучивалась, но сама учеба идет во время работы, мы все время контактируем с педиатрами, с узкими специалистами, у нас все время идет работа с нашими коллегами.

За 8 місяців пацієнтів у неї назбиралося аж дві тисячі шістсот. Що їх більше, тим більша зарплатня, каже лікарка. Тож, хоч роботи й додалося, не скаржиться.

Світлана Анатоліївна, сімейний лікар:

- Семейний врач получает где-то 4-5, у меня получается чуть больше, потому что большой объем работы.

Та ліміт на кількість пацієнтів в одного лікаря таки запровадили. Їх має бути не менше півтори тисячі і не більше трьох. Головна ідея експерименту в тому, що мешканці зможуть обирати лікарів з будь-якого району. Їм вже не нав'язують дільничного медика.

Віталій Мохорєв, директор Департаменту охорони здоров'я Київської міськдержадміністрації:

- Якщо раніше існував один єдиний принцип - це дільничний принцип, тобто кожен пацієнт був закріплений в залежності від того, де він проживає, за місцем реєстрації до певного лікаря, і змінити він його не мав ніякого права. У пацієнтів зявляєьбся абсолютно нова можливість змінити свого первинного лікаря, або дільничного лікаря.

З такою свободою дій зіткнулися вже чимало киян. Втім, якщо хто помилився, змінити знову лікаря зможе лише через рік.

- Не влаштовує мене вообще, шо не подобається - ходиш, ходиш і без толку, вони заставляють нас підписувать бумажки, щоб до них ходить.

- Ми не выбирали лікаря. С роддома нам дали виписку, и на следующий день к нам пришел врач и сказали, что это будет наш врач и все.

Тим часом, медики кажуть: можливо, якісь вади в реформі є, проте й переваг у сімейного лікаря чимало.

Леся Герцишин, керівник управління охорони здоров'я Дарницького району м. Києва:

- Вже практикою доказано, що найбільш ефективно формує маршрут пацієнта - це лікар сімейної практики, лікар, який знає сім’ю, пацієнта, спадковість , професійні фактори, і зможе вчасно запідозрити захворювання.

Якщо ж ви ще не маєте сімейного лікаря, або хочете змінити свого, зробити це можна з першого по тридцяте вересня.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- В кожній поліклініці чи амбулаторії буде ось такий стенд с фотокартками лікарів та короткою-інформацією про кожного. Вам же потрібно буде лише прийти з паспортом, обрати бажаного, та заповнити анкету.