Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 серпня 2013, 15:37 Інше
Платити штрафи стало "приємніше"
Платити штрафи стало "приємніше"

Платити штрафи стало приємніше. Вже майже 7 місяців в Україні працює автоматизована інформаційна система ДАІ. Завдяки їй водіям уже не треба щоразу возити до автоінспекції копії квитанцій сплачених штрафів. Правоохоронці мають отримувати повідомлення автоматично.Та це - в теорії.

Киянку Олену працівники ДАІ оштрафували на 255 гривень ще в листопаді торік. Визнавши вину, вона як і годиться, одразу сплатила штраф.

Олена, мешканка м. Києва:

- Який же для мене був сюрприз, коли в моїй поштовій скринці з'явився лист від виконавчої служби. Це означає, що люди у виконавчій службі не знали, що я сплатила цей штраф.

Лист надійшов у квітні за місцем прописки. Побачила водійка його лише в серпні. За цей час державний виконавець жодного разу не зв'язався з псевдо боржницею.

Олена, мешканка м. Києва:

- До мене жодного разу ніхто не подзвонив, мене жодного разу за ці два місяці ніхто не сповістив. Я маю здогадуватись, що на мене відкрите виконавче провадження?

У Державній виконавчій службі радять частіше перевіряти поштові скриньки й пояснюють: дзвонити кожному не зобов'язані. А інформацію про боржників отримують від ДАІ. Далі виконавці діють за такою схемою:

Микола Герасимюк, заступник Голови Державної виконавчої служби України:

- Повідомляють про відкриття виконавчого провадження, направляють запити в органи ДАІ про наявність майна, в органи соціальні щодо статусу цієї особи, то єсть вона або працює, значить тоді на підприємство аби стягнути, вона пенсіонер - на пенсії.

Скільки нині таких фіктивних виконавчих проваджень розпочато проти законослухняних водіїв - ніхто не знає. У ДАІ в свою чергу виправдовуються: збої в роботі автоматичної системи, де є інформація про всі сплачені штрафи, могли бути лише на початку року. Зараз вона працює нормально.

Володимир Резников, заступник керівника Департаменту ДАІ МВС України:

- За умови, якщо громадянин правильно вірно заповнює ці реквізити інформація про фктичну оплату штрафу за порушення правил дорожнього руху в автоматичному режимі максимум на другий день по трапляє до національної автоматизованої інформаційної системи ДАІ.

Якщо в якійсь із областей система не працює, погрожують карати винних.

Володимир Резников, заступник керівника Департаменту ДАІ МВС України:

- Будемо притягати до відповідальності тих керівників ДАІ які незадовільно організують і не виправлять помилки а саме не досягнуть мети не менше 80-90% штрафних санкцій а саме надходження штрафу якщо людина сплатила повинно здійснюватися в автоматичному режимі. ті керівники підрозділів даі які не виконають таку вимогу будуть притягатися до дисциплінарної відповідальності.

Утім водіям, які не мають заборгованостей, та проти яких все одно розпочаті виконавчі провадження - від цього не легше. Їм треба якнайшвидше надати копії квитанцій до виконавчої служби.

- Вже коли боржник до нас звертається якщо він сплатив штраф просто таке провадження закривається.

А ось тим, у кого є несплачені штрафи, варто починати боятися - їхніх залізних коней щомиті можуть забрати на штрафмайданчики. Лише за півроку затримали 13 тисяч автівок боржників.