Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 серпня 2013, 12:27 Інше
У Мексиці повертають папуг у джунглі
У Мексиці повертають папуг у джунглі

Волю - папугам. У Мексиці зі звіринців масово випускають пернатих ара. Вже втретє від початку року працівники зважуються на таке і дають змогу строкатим красеням  повернутися в дику природу.

На цих кадрах - маленький представник роду папуг Ара, якому трохи більше тижня. Такі пташенята останнім часом вкрай рідко з'являються на світ - кажуть орнітологи звіринця в мексиканському штаті Ч'япасі. Цей заклад спеціалізується на охороні видів, які вимирають. За статистикою, в дикій природі - у джунглях Південної та Латинської Америки - залишилося з півтисячі Ара. Їх масово винищують браконьєри. Тож, люди взялися зарадити цьому і запровадили програму з порятунку.

Саломон Гонсалез, директор екологічного парку, орнітолог:

- До 2015-го року ми прагнемо збільшити популяцію цих красенів. Погодьтеся - птахи неймовірно гарні, барвисті. Хочеться, щоб наші діти теж побачили їх. Ветеринари роблять штучно виведеним малим щеплення, вигодовують їх. Дорослих же папуг випускаємо в дику природу.

Пернаті хоч і стають вільними, зі слів працівників звіринця, часто повертаються до колишніх домівок або мешкають неподалік. Тож, завжди - під наглядом. Та в заповіднику, де заради збільшення популяції Ара відчиняють грати на вольєрах, дбають про годованців й іншими способами.  

Паторціоніо Гонсалез, еколог:

- Ми розробили маршрут із гідами, під час прогулянки яким можна милуватися папугами в дикій природі. Орнітологи навчають людей розрізняти види Ара, спостерігати за пернатими красенями. Відпочивальники - в захваті від атракціону.

Саме екологічний туризм і отакі методи добровільно-примусового звільнення папуг із вольєрів, на думку мексиканських фахівців, і дадуть змогу досягти мети. Щоб за кілька років у джунглях Центральної та Латинської Америки було принаймні, вдвічі більше птахів із відтінками веселки на пір'ї.