Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 серпня 2013, 13:38 Інше
Британські вчені отримують струм із сечі
Британські вчені отримують струм із сечі

У Британії науковці знайшли ще одне джерело відновлювальної енергії. Вони навчилися видобувати електрику з урини. Тож завдяки сміливому проекту справляння людьми своїх потреб стане дуже корисним.

Енергетичний еліксир - саме так назвали сечу британці. Зо три десятки років науковці в усьому світі намагалися видобути з урини струм. Аж ось гурт бристольських ентузіастів спромігся створити установку, яка продукує з цієї сировини вдосталь потужності, скажімо, для зарядження мобільного телефона.

Яніс Єропулос, дослідник:

- Ця сировина не гірша за інші. Ми експериментували, здебільшого, з людською сечею. На відміну від тваринної, вона насиченіша. Ми очищаємо її від вуглецю, азоту, фосфору й калію і лише потім продукуємо енергію. Виробництво циклічне. Хімікати, які залишилися, перетворюємо на добрива.

Отже, принцип дії сечо-акумулятора нескладний. Є 12 циліндрів, які по черзі фільтрують рідину. В кожному бактерії, різноманітні волокна. А ще - анод і катод, які сприяють окисно-відновлювальним реакціям і продукуванню енергії.

Яніс Єропулос, дослідник:

- Ми підрахували, за добу пристрій переганяє півлітра сечі. Кількості здобутої енергії вистачає, до прикладу, щоб зарядити мобільного, надіслати комусь смс-повідомлення, зателефонувати або переглянути сайт в інтернеті.

Для тривалих розмов цього живлення поки недостатньо. Проте, з часом, прогнозують британці, всі їхні задуми стануть реальними, й потужність системи збільшиться.

Яніс Єропулос, дослідник:

- У майбутньому ми обладнаємо портативними системами туалетні кімнати. Щоб у "розумній вбиральні" можна було, скажімо, електробритву підзарядити. Або того таки мобільного.

За прогнозами, науковцям вдасться допрацювати технологію за 2- 3 роки. Саме такий дедлайн визначили дослідники. Фінансував же проект, окрім британського уряду й волонтерів, доброчинний фонд Білла та Мелінди Гейтсів.