Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 липня 2013, 00:05 Інше
Сорок років Київській телевежі
Сорок років Київській телевежі

Вона витримує удар блискавки, тони фарби та вже не один десяток років тішить очі киян і гостей міста. Велична Київська телевежа 30-го липня - ювілярка. Їй виповнюється сорок.

Вона мала стояти в Москві, але проект не затвердили. І нині найвища гратчаста споруда в світі прикрашає Київ. Замість задуманих п'ятисот метрів заввишки її зробили на 115 нижче. 

Сергій Мікрюков, технічний директор концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення:

- Башня она цельно-сварная из трубчатой конструкции. Она легкая и в то же время высокая. Все элементы без единой заклепки, без единого болтика.

Саме завдяки такій спеціальній конструкції Київська телевежа обійшла Ейфелеву не тільки за висотою, але й за вагою. Українська на шістдесят метрів вища і втричі легша. Та й робили її дещо незвично - згори вниз. Спочатку сконструювали верхівку, далі вже по частинах додавали окремі блоки. Працівники концерну зізнаються: охочих відвідати вежу безліч.

Сергій Мікрюков, технічний директор концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення:

- Дайте нам залезть посмотреть, прогуляться и даже было письмо от одного горяче-возбужденного молодого человека, который хотел сделать предложение своей девушке на высоте.

Та не залишає ажурну споруду без уваги й природа. Під час потужного вітру верхівку гойдає на шість метрів у різні боки. А може й блискавка влучити. 

- Молния регулярно попадает в башню, но есть специальные системы защиты, которые этот потенциал уводят от радиоактивных радиостредств, и эти попадания не влияют. 

- Ну а тепер найцікавіше: ми вирушаємо у серце телевежі.

Тони різнокольорових кабелів, спеціальні передатчики для приймачів, безліч іншої техніки. Один з чинників нормальної роботи - температура в приміщенні.

Сергій Мікрюков, технічний директор концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення:

- В данном случае используется воздушное охлаждение, летом теплый воздух выкидывается наружу, зимой это тепло запускается внутрь и таким образом все отапливается.

Та що особливо заслуговує на увагу - це ліфт. Чотири метри за секунду - саме з такою швидкістю можна дістатися необхідного приміщення. Свідок вирушає на спеціальний майданчик, розташований зовні.  

Павло Прядко, кореспондент:

- Зараз ми знаходимося на висоті 180 метрів, відчувається потужний вітер, та ще тут вражаючі краєвиди.

У майбутньому Києвом з висоти пташиного лету зможуть милуватися усі охочі. У планах керівництва зробити телевежу відкритою для відвідин. 

Сергій Мікрюков, технічний директор концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення:

- Мы хотим более эффективную и интересную, и для наших моментов в плане экономии, моменты с подсветкой. Плюс к этому есть мысли повторить опыт других стран, когда на таких высотных объектах есть развлекательные мероприятия.

Поки ж на свій день народження споруда отримала тони нової фарби та антикорозійних засобів.