Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 липня 2013, 23:04 Інше
На Сумщині будинок три роки під загрозою вибуху
На Сумщині будинок три роки під загрозою вибуху

На пороховій діжці. Мешканці багатоквартирного будинку в місті Охтирці вже три роки живуть в очікуванні пожежі або вибуху. Під їхніми вікнами - страшне сусідство: електрокабель під напругою підвішений просто до газової труби. Люди терпляче чекали, що енергетики його приберуть, як і обіцяли. Поки не помітили, що товстий дріт облюбували для гри дітлахи.

Кабель підвели до будинку, коли там з невідомих причин пропало світло. Тоді сказали - тимчасово, бо взимку важко рити траншеї.

- Обіцяли рівно через місяць, шо кабель зроблять.

Та немає нічого більш постійного, ніж тимчасове - впевнились мешканці будинку №4 на вулиці Червоноармійській. Минуло три роки, а дріт і досі там.

Василь Москаленко, мешканець м. Охтирки:

- Небезпечний в тому, що по-перше, порушення з техніки безпеки єсть - він висить на газовій трубі, він незахищений, висить на вулиці, висить на низькій висоті.  

Олександр Сирець, мешканець м. Охтирки:

- Судя по сєчєнію провода, тут вольтаж около тисячі вольт, я думаю, не менше. Тоже проложений він неправильно. Лежить внизу, лежить там, де діти бігають.

Люди зверталися  до ЖЕКу, міської влади, філії Обленерго. У відповідь - відписки. Терпець урвався, коли помітили, що товстезний дріт діти використовують як тарзанку. 

Галина Гавриленко, мешканка м. Охтирки:

- Дети наши вот здесь гуляют, свого сына я отсюда постоянно сгоняю. Кстати, я видела один случай когда-то, как ребеночек взялся за такой вот силовой кабель. Он был оголенній. Мне уже не хотелось бы такую картину еще один раз увидеть.

Разом з мешканцями прямуємо до адміністрації охтирських електромереж. Утім, далі воріт не пройти.

- Пройти ж можна?

- Нельзя. Хай один пройде.

Зрештою таки потрапляємо до кабінету керівника. Делегації він не радий, хоча й запевнив, що проблему знає.

- Значить, це питання на контролі у мене, у мера. Так шо це питання до 1 вересня ми закриєм.

У мерії підтвердили - намагаються впоратися з больовими точками, але не встигають.

Олександр Цілуйко, в.о. міського голови м. Охтирки:

- На жаль, багато-багато чого потрібно змінювати - і підстанції, і опори знову, та самий дріт - все застаріле, так як і цей кабель. Для людей я не бачу взагалі проблеми, тому що ми говорили їм про те, що проблематику цю найближчим чином нам вдасться зняти.

А от енергетики, побачивши кабель поруч з газовою трубою, вхопилися за голову.

Юрій Рамбовський, керівник Державної інспекції з енергонагляду в Сумській області:

- Не соответствует никаким правилам, не предусмотрено никакими нормативными документами. Ну если сказать своими словами, это безобразие. Если кабельная линия - она должна быть закопана. И расстояние до трубопровода низкого давления должно не менее метра.

Навіть тимчасово таке споруджувати не можна, твердять в інспекції. Пожежа, витік газу, коротке замикання, вибух - неповний  перелік нещасть, до яких це може призвести. До Обленерго спрямують припис про усунення небезпеки найближчим часом, або ж застосують санкції.

Вікторія Кравченко, мешканка м. Охтирка:

- К сожалению, у нас почему-то так устроено всегда. Что должно произойти какое-то несчастье, тогда соберуться все и будут говорить: вот-вот, мы же говорили, мы знал, что так не должно быть и так далее.