Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 липня 2013, 23:54 Інше
У Симферополі стареньку викинули на вулицю
У Симферополі стареньку викинули на вулицю

Безпритульна старість. У Симферополі 83-річна бабуся опинилася без даху над головою, документів і пенсії. Старенька виживає лише завдяки добрим людям. А місцеві чиновники не поспішають допомогти жінці, тому що її ніби й не існує. Немає паспорта - немає людини.

Мешканці мікрорайону Мате Залки щодня бачать маленьку самотню бабусю, яка від самого ранку до пізнього вечора сидить на лавці біля під'їзду і плаче.

Елеонора Сагина, мешканка м. Симферополя:

- Я ее знаю недавно, потому что она здесь не жила, в нашем дворе. Вот все время на улице сидит, мы, кто чем может, тем и помогаем. Она плачет все время. И судьба ее нас трогает.

Марія Миколаївна Скринжевська майже 30 років мешкала в однокімнатній квартирі неподалік. Кілька років тому на навчання до Симферополя приїхала внучата племінниця й оселилася у неї. А коли дівчина зібралася заміж, батьки запропонували старенькій переїхати до них в Ізмаїл. Адже поки молодята будуватимуть свою хату, житимуть в її помешканні.

Марія Скринжевська, безпритульна:

- Поживешь, пока они будут строиться. Я согласилась, поехала. Потерпела.

- Вас там обижали в Измаиле?

- Очень меня обижали. Очень. Я у них даже не ночевала одну ночь.

Марію Миколаївну поселили в будинок, непридатний для життя: ні газу, ні води. Жінка вирішила повернутися додому. Та коли стала збирати речі, виявилося, що зникли всі документи. Бабуся стверджує, що їх у неї поцупили рідні з Ізмаїла.

Марія Скринжевська, безпритульна:

- Документы она у меня забрала: паспорт, идентификационный код, ордер, все документы, даже метрики у меня нет, трудовой книжки нет.

У Симферополі на стареньку чекало ще одне потрясіння: квартири у неї вже немає! Бабусю не пустили навіть на поріг. Журналістам Свідка теж не вдалося поспілкуватися з новими господарями приміщення. Але вдалося додзвонитися в Ізмаїл. У родичів Марії Миколаївни своя версія подій.

Михайло Овсієнко, родич бабусі, телефоном:

- Бабушка эта подарила ей квартиру.

- Она по собственному желанию и ее подписи там?

- Ее подписи подлинные, пусть она не обманывает. Ей взамен этой квартиры, что она подарила внучке, ей дали благоустроенный дом в Измаиле.

Однак пенсіонерка стверджує - квартири нікому не дарувала, жодних документів не підписувала.

Марія Скринжевська, безпритульна:

- Хочу, чтобы квартиру мне вернули, чтобы я жила до самой смерти. Моя квартира! Кому будет, что будет - это не их дело!

А поки бабуся виживає за рахунок добрих людей. Адже навіть пенсію не може отримати, бо не має паспорта - у відновленні документа чиновники їй відмовили.

Марія Скринжевська, безпритульна:

- Вы пытались восстановить документы?

- Пыталась. Пошла получать в следующую пятницу, а она говорит, там другой ордер, вы там не проживали, паспорта нет вашего.

Аби допомогти старенькій, журналісти Свідка пішли з нею до відділу міграційної служби. Поява телекамери швидко зрушила справу з місця.

Ігор Колесник, керівник Київського РВ державної міграційної служби м. Симферополя:

- Выяснилось, что она была выписана в г. Измаил в октябре 2012, был направлен запрос в Измаил, получен ответ, на данный момент запросили форму №16 из ЖЭУ, подняли все необходимые документы. Ответ получен, поэтому Скринжевская Мария Николаевна может свободно получить паспорт.

Сьогодні Марія Миколаївна нарешті отримала документ. Тепер вона зможе отримувати пенсію й відновлювати решту посвідчень. Тим часом правоохоронці повідомили - дарча на житло оформлена за всіма правилами. Тобто, повернути власну квартиру жінка зможе, тільки якщо доведе, що її підпис - підробка. Свідок стежитиме за долею бабусі.