Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 липня 2013, 22:24 Інше
Чим загрожує торгівля у столичному метро
Чим загрожує торгівля у столичному метро

Антисанітарія та небезпека під час евакуації. Незаконна торгівля у столичній підземці загрожує киянам. Співробітники метрополітену б'ють на сполох: якщо вчасно не звільнити території біля входів до станцій - може статися трагедія.

- Трошки ще пороблю.

Явдоха Дмитрівна торгує в підземці вже більше п'ятнадцяти років. В її асортименті зазвичай квіти, овочі та фрукти з власного городу. Старенька зізнається: останнім часом спокою їй не дають працівники метрополітену.

- Кажуть мені: уходьте і всьо, уходьте, а їм: ну що я там нагорі, на сонці пече, квітки вянуть, а я ж хочу заробити.

А ось ця бабуся пропонує киянам дитячі речі та хустки. Про заборону стихійно торгувати знає.

- Заборонено, але я замітаю, убираю, я тільки шо вийшла. 

Пенсіонерка вже знає, коли торгівля ліпша.

- Ввечері.

- Чому? Людей більше?

- Ні, тому що не гонють.

У метрополітені кажуть - на одній тільки станції метра в день фіксують до п'ятдесяти незаконних яток з товаром. Зазвичай тут пропонують фрукти та овочі, одяг, а ще - м'ясо непевної якості.

Ольга Білик, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Згідно чинному законодавству, торгівля з рук у невстановленому місці заборонена. За неї передбачена відповідальність у вигляді штрафу, розмір штрафу вирішує суд своїм рішенням.

А ще виникнуть труднощі в разі надзвичайної ситуації.

Сергій Ткачук, керівник служби руху Київського метрополітену:

- Така несанкціонована торгівля небезпечна тим, що звужуються шляхи евакуації людей, особливо це небезпечно при виникненні надзвичайних ситуацій, коли потрібно оперативно евакуювати людей з метрополітену.

Тому влаштовують вряди-годи рейди метрополітеном. Обурюють такі базари під землею й самих киян.

- Это антисанитария. Это грязь, инфекция, поэтому я не покупаю. Во-первых, после них остается много грязи - неприятно, это совеременный город, это Киев, это столица, должно быть все аккуратно!

- Краще, якби тут не було. Чому? Тому що прохід загороджують, прохід, немає де пройти!

Складати протоколи про порушення працівники метрополітену права не мають. Це робить лише міліція. Якщо ж торговець не реагує на попередження - має заплатити штраф, а то й утратити товар.

Ольга Білик, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- В принципі таке можливо, знову ж таки, це зберігається, а далі суд вирішує, чи віддавати власнику, чи утилізувати. Це робиться в тих випадках, коли товар може загрожувати, наприклад, споживачам, громадянам. Це може бути недоброякісне мясо, або будь-який продукт тваринного походження.

У самій підземці вже з'явилася спеціальна реклама-заклик, що попереджає пасажирів про небезпечність такої торгівлі. Метрополітенівці ж впевнені: якщо попит на товари буде мінімальний - продавців не стане взагалі.