Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 червня 2013, 21:41 Інше
Сто років Київському інституту судових експертиз
Сто років Київському інституту судових експертиз

Своє сторіччя днями святкує Київський науково-дослідний інститут судових експертиз. Вивчити, знайти зачіпку та нарешті відкрити всі таємниці справи - головне завдання його фахівців. Напередодні ювілею співробітники інституту поділилися з нашими журналістами деякими особливостями роботи.

Серія терактів у Дніпропетровську, скоєних наприкінці квітня торік, шокувала українців.

Свідок:

- Произшел взрыв, очевидно взорвалась урна. Вон там осколок, пострадала женщина, и вот моя машина.

Чотири вибухи за один день, три десятки постраждалих. Тоді перед правоохоронцями постало складне завдання: розшукати організаторів і виконавців терактів. До справи долучилися й фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Більше сотні уламків, що їх зібрали на місцях вибухів, потрапили до Анатолія Дем'янчука.

Анатолій Дем'янчук, співробітник Київського науково-дослідного інституту судових експертиз:

- Основна задача полягала в тому, щоб ідентифікувати ці зразки та вийти на ті вироби, у яких могли зберігатися вибухови речовини, які були вкладені в урни.

Експертові треба було знайти зачіпку, яка б допомогла слідчим. Більшість уламків на першому етапі класифікували.

Анатолій Дем'янчук, співробітник Київського науково-дослідного інституту судових експертиз:

- Вони були систематизовані за ознаками товщини, зовнішнього вигляду, хімічного складу та іншого.

Після кількох експертиз на спеціальному обладнанні вдалося-таки дійти висновку.

Анатолій Дем'янчук, співробітник Київського науково-дослідного інституту судових експертиз:

- Для визначення хімічного складу зразків було використано рентгенівський аналізатор елементного складу. В результаті досліджень було встановлено, що оболонкою вибухового пристрою в одному з вибухів був термос китайського виробництва.

По закінченню усіх досліджень матеріали справи передали для подальшого розслідування. Врешті, висновки допомогли затримати терористів. Анатолій Васильович розповідає: працює експертом вже більше двадцяти років. Запевняє: ретельне вивчення уламків і речовин дає відповідь на більшість таємниць, які розплутують правоохоронці. Адже часто незначні деталі, котрих зазвичай не помічають, дають змогу розкрити хитромудрі злочини.

- Основна задача експерта - це дати відповідь на запитання, що ставить слідчий.

А ось детальніше говорити про технологію дослідження речовин та виробів Анатолій Васильович не наважується. Мовляв, таємниці цієї роботи можуть стати корисними для зловмисників.