Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 червня 2013, 12:03 Інше
Боротьба за долю дитини у Дніпродзержинську
Боротьба за долю дитини у Дніпродзержинську

Вже більше двох років у Дніпродзержинську точиться боротьба за життя та здоров'я 4-річної дівчинки. Чорний кіт пробіг між матір'ю дитини та її бабцями. Старі небезпідставно звинувачують молодицю в неналежному вихованні дочки. Вона росте серед наркоманів і колишніх в'язнів. А через бездіяльність відповідних служб мала досі в небезпеці. Під час підготовки цього матеріалу у складну ситуацію потрапили й журналісти.

- Уберите камеру, я запрещаю себя снимать, камеру уберите. Я говорю ещё раз.

Так зустріли журналістів "Свідка" в оселі, де мешкає чотирирічна Валерія. Ненька дівчинки в пологовому будинку, малу ж поки доглядає 29-річний колишній засуджений і наркоман Роман - материн співмешканець. У двобої чоловік не переміг, тож забарикадувався. За фактом нападу на знімальну групу викликали правоохоронців. Та міліціянти були безсилі - розбишака просто не відчинив дверей.

Зі слів Катерини Панасенко, саме такий типовий день життя її 23-річної доньки Ольги: вживання наркотиків, сумнівні друзі та коханці. Все це, каже жінка, калічить її чотирирічну онуку.

- Данная семья уже в поле зрения службы, уже на протяжении двух лет.

Весь цей час Катерина Панасенко намагається довести службам, що її донька погана мати. Та на доводи жінки не реагують.

Людмила Алтуніна, керівник служби у справах дітей Дніпровського району м. Дніпродзержинська:

- Прокуратурой города в 2011 году в октябре месяце было вынесено решение о том, что значит она была осуджена по статье 166 Уголовного кодекса на один год условно. Первого ноября 2011-го года мы обратились с иском по лишению её родительських прав. Данный процесс длился до 25-го июня, где было вынесено решение суда отказать нам в иске.

Лише за останні два роки мати дівчинки змінила кількох співмешканців. Усі коханці - колишні в'язні, наркомани. Деякі з них хворіли на туберкульоз. 4-річна дитина заразилася від дядьків нашкірними інфекціями. Останній любчик Ольги Панасенко, від якого вона завагітніла, жорстоко лупцює жінку перед очима в малої.

Катерина Панасенко, бабця дівчинки:

- Когда мать вся в крови бежала от этого уголовника по ступенькам, звонила во все двери, просила вызвать скорую и милицию, ребёнок был у неё на руках весь в крови. Это было, далеко ходить не надо, в марте. Сейчас она с черепно-мозговой травмой поехала рожать. Что должно случиться с ребёнком, чтобы службы наконец-то у матери такой, у этого уголовника его отобрала.

Поки мати в пологовому будинку, а чотирирічна дівчинка мешкає зі знервованим материним коханцем, бабця 4-річної Валерії не знаходить собі місця. Жінка каже -  дитина в небезпеці щохвилини. Сумних прикладів у таких родинах у Дніпродзержинську безліч.

Катерина Панасенко, бабця дівчинки:

- Девочка которая была задушена, изнасилована, найдена в мусорном баке. Мальчик, который повесился, мать, которая пьяная задушила своего ребёнка. Это всё будет продолжаться до тех пор, пока власти не будут защищать именно детей, а не их уголовных родителей.

Людмила Алтуніна, керівник служби у справах дітей Дніпровського району м. Дніпродзержинська:

- Ну вопрос неоднозначный, это точно, скажу сразу. То есть принять однозначное решение какое-то очень, очень сложно.

Катерина Панасенко, бабця дівчинки:

- Мы забираем трупы или мы забираем детей, которых ещё можно спасти? Что происходит?