Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 червня 2013, 22:42 Інше
Свідки трагедії в Сімеїзі повернулися додому
Свідки трагедії в Сімеїзі повернулися додому

До Львова повернулися діти, які відпочивали в сумнозвісному кримському санаторії Юність. Батьки забрали їх після трагедії 30-го травня. Тоді обвалився балкон зі школярами. 11-річна дівчинка загинула, її подруга досі в лікарні. Сім'ї вимагають повернути гроші, які вони заплатили за начебто дармові путівки.

Цього автобуса з дітьми батьки нетерпляче чекали відтоді, як у Симеїзі загинула Діана Сидельник. Пані Катерина не стримує сліз, адже її донька була серед чотирьох дітей, під якими обвалився балкон. Вероніка встигла схопитися руками за металеву конструкцію і почала кликати на допомогу. Дівчинку врятував 15-річний Остап.

- Розкажи, як ти врятував її.

- Та балкон обірвався, і добре, що вона повисла, я не знаю, як вона взагалі втрималася на тому балконі. Вона почала кричати тай я вибіг та й витягнув її.

Після сліз та обіймів у батьків є запитання до виховательки, яка супроводжувала дітей. У неї ж і купували путівки. Як так сталося, що школярі опинилися в аварійному корпусі - педагог пояснити не може.

Катерина Андрушко, мати відпочивальниці:

- Санаторій має 120 місць проживання для діточок, які там мають право відпочивати. Наші діти приїхали і для них місць не оказалося, в аварійні корпуса діток заселяти - це вони їх просто послали на смерть.

Ірина Ратиш, вихователька групи дітей:

- Я не знала про це, нам про це ніхто не повідомляв, ми приїжджали, всьо було пофарбовано, чистеньке, помите-почищене, і ми про це не знали, невже ви думаєте, якби я знала, що санаторій в аварійному стані, я би туда сама...

Арсен каже: що балкон ненадійний, завважили, коли вселилися. Проте виходи на нього не були забиті, бачили попереджувальні написи. Хлопець твердить - у санаторії намагалися приховати трагедію. До цього спонукали навіть самих дітей.

Арсен Наконечний, відпочивальник:

- Коли забрали дівчинку, всі дуже почали змивати кров з асфальту, носити відрами воду, вожаті змивали, а діти носили воду.

Мати Арсена каже - путівки видалися підозрілими з самого початку. Утім, вони були дармові. Потрібно було заплатити лише 1200 гривень за дорогу і поставити дітей на облік у туберкульозному диспансері. При цьому, каже, сина ніхто не оглядав.

Галина Наконечна, мати відпочивальника:

- З моменту написання заяв, коли діти потрапили на цей відпочинок, з моменту, вони стоять на обліку в туберкульозному львівському диспансері. І путівки ці з львівського туберкульозного диспансеру.

Та в медзакладі запевняють - путівки не їхні. Вони, мовляв, мали лише засвідчити: для здоров'я дітей потрібен кримський клімат.

Галина Мацех, головний дитячий фтизіатр Львівської області:

- Діти оглядалися. Але десь може і яка дитина не була оглянута, та, що не мала нашої патології, але вони всі представляли амбулаторні карточки.

Не видавали путівок і у львівському управлінні освіти. Його керівник каже - це була приватна поїздка. Батьки дізнавалися про пропозицію з різних джерел і поставилися до умов досить легковажно. Не уклали навіть угоди з супровідницею.

Галина Слічна, керівник відділу освіти Львівської міськради:

- Абсолютно жоден із батьків цього не оформляв. Жодних підтверджуючих документів також вони сказали, що в них немає. Їм ніхто квитанцій про те, що вони провели оплату, не давав.

Вихователька, яка була з дітьми, запевнила - гроші батькам повернуть найближчим часом. До Львова привезли вже й тіло загиблої Діани Сидельник. У четвер дівчинку поховають.