Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 червня 2013, 22:14 Інше
Під Києвом будинки сповзають у яр
Під Києвом будинки сповзають у яр

Лихо від зсуву мешканцям двох будинків у Нових Петрівцях, що на Київщині. Рішучих дій від чиновників люди чекають ще з квітня. Адже з кожним дощем у яр сповзають городи, а саме провалля наближається до хат і траси.

Ось так, біля яру, прикиданого сміттям, живуть мешканці центральної вулиці Нових Петрівців. Зсув у квітні забрав у них кілька метрів землі, і провалля підступає до будинку.

Катерина Правдива, мешканка с. Нових Петрівців:

- З цієї обірвало, тут обірвало дуже сильно, і це все близько до будівель, вон все начинає тріщать, фундамент рушиться, і в нас тут іще сміттєзвалище.

Жити тут вже страшно - скаржаться люди.

Ганна Зайченко, мешканка с. Нових Петрівців:

- Ми просинаємся кожен день і дивимся, чи ми спимо на кроваті, чи ми проснулися десь у яру.

Загрожує зсув і трасі Київ-Іванків. Та турбує це лише мешканців. Вперше про небезпеку заговорили ще 10 років тому. Тоді, щоб засипати провалля, людей з двох будинків навіть хотіли відселити - запропонувавши за їхні житла по 10-15 тисяч гривень. Та далі розмов справа не пішла. Цього разу селяни знову звернулися до голови по допомогу.

Катерина Правдива, мешканка с. Нових Петрівців:

- Нам дали відповідь, що да, декількома машинами ми засиплем, але таке проваллля декількома машинами не засиплеш.

Від дороги яр таки почали закидати сміттям з усього села. Тому тепер люди живуть ще й біля звалища.

Катерина Правдива, мешканка с. Нових Петрівців:

- Зразу начали з усього села звозити такий мусор, сміття, гілки, дохлих собак. Все, що дома лишнє, сюди начали звозить.

Іншу ж ділянку в селі, де зсув не загрожує ані городам, ані будинкам, вправно засипають будівельним сміттям.

Ганна Зайченко, мешканка с. Нових Петрівців:

- Виникає таке питання: чому цей мусор, який тут, можна сказати, не настільки важний для засипки, можна було б використати для того, щоб засипати територію, яка більш важливіша.

Голова сільради пообіцяв виправити ситуацію: каже - яр біля будинків спробують закидати самотужки. Втім цілком подолати наслідки зсуву власними силами - нереально. Тож місцева влада розраховує на допомогу обладміністрації.

Родіон Старенький, Новопетрівський сільський голова:

- Дане питання розглядалось на комісії з надзвичайних ситуацій Вишгородського району, і прийняте рішення звернутися до обласної адміністрації, тому що коштів таких для ліквідації даного зсуву, звичайно, ні в бюджеті сільської ради немає, ні в районному бюджеті. Прийнято рішення звернулися до обласної адміністрації, відповіді поки що ще немає.

Як чиновники мають намір допомогти мешканцям Нових Петрівців, намагався дізнатись і Свідок. Втім, на офіційний запит, надісланий на ім'я Анатолія Присяжнюка ще два тижні тому, урядники не відреагували.