Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 травня 2013, 00:08 Інше
У Києві затримали кримінального авторитета
У Києві затримали кримінального авторитета

У Києві затримали авторитета на прізвисько "Бабай". З 90-х років він очолював злочинне угруповання, яке діяло на столичному залізничному вокзалі. Кримінальник контролював там міжміських перевізників, таксистів, торгівців і всіх шахраїв.

Він почав працювати на столичному вокзалі з 1979 року. Спочатку - таксистом. Поступово здобував авторитет і вже у 90-х на нього працювали усі. Міняйли, перевізники, торгівці, крадії - злочинне угруповання на чолі з Бабаєм збирало данину з усіх.

Віталій Стрижак, заступник керівника ГУБОЗ МВС України:

- З кожного транспортного засобу, куди б він не йшов - або в Чернігів, або в Тернопіль, в Харків, підприємці платили по 100 грн з автобуса, с одного рейса. Були блоковані транспорті засоби, у нас це зафіксовно, до підприємців зразу починались погрози, були підпали транспортних засобів, то біш тих людей, які не платили данину.

Ось це відео правоохоронці зняли ще 2005-го, коли готувалися схопити Бабая. Чоловік знає, що за ним стежать, але страху не відчуває. Тоді його звинуватили у стягненні поборів та підроблянні документів. За деякий час авторитета вперше затримують, та ув'язення він уник.

Віталій Стрижак, заступник керівника ГУБОЗ МВС України:

- Багато було підключено досвічених адвокатів, і вирок Печерського суду столиці по вимаганю 5 років на 3 з відстрочкою вироку. І він був під заставу випущен на свободу.

Тоді кримінальний авторитет заявляв, що ходив на вокзал купити квитка.

Юрій Багієв (Бабай), березень 2005 р.:

- Я хочу сказать, что в отношении меня на даный момент творится беззаконие, то что вот здесь творится - это самый что ни на есть фарс. Я не понимаю: если существуют законы, для кого они?

Тоді злочинець дістав умовний термін і повернувся господарювати на залізницю. Днями його знову схопили.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Кримінального авторитета Бабая, що кілька десятиліть займався поборами на столичному залізничному вокзалі, затримали вже втретє. Нині йому загрожує до 7 років увязнення. Правоохоронці переконані: на вокзал він більше не повернеться.

Йому вже висунули звинувачення за статтею вимагання. До попереднього умовного тепер додадуть вже реальний термін. Окрім того, в суді розглядають ще одну справу, де фігурує здирник. А на столичній залізниці вже дали лад.

Віталій Стрижак, заступник керівника ГУБОЗ МВС України:

- На сьогоднішній день можна впевнено казати, кожного дня ми це відслідковуєм, поборів на вокзалі уже немає. Кожного дня чергує група.