Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 квітня 2013, 22:35 Інше
У столиці власник ресторану викинув персонал на вулицю, не заплативши грошей
У столиці власник ресторану викинув персонал на вулицю, не заплативши грошей

Трудилися задурно та ще й втратили роботу. Майже півсотні працівників столичного ресторанного комплексу кілька місяців не отримували платні. А потім людей звільнили без будь-яких пояснень.

Ще донедавна вони працювали у фешенебельному ресторані. Сьогодні ж - і без грошей, і без роботи.

Григорій Цимбал, кухар:

- Мы пришли в один день на работу и просто оказались за закрытыми дверями. Стояло обьявление, что ресторанный комплекс закрыт.

Нині, зі слів колишніх працівників, заклад продають. Люди бояться, що грошей роботодавець так і не видасть.

Григорій Цимбал, кухар:

- Сегодня, завтра, послезавтра может случится так, что мы даже не застанем тех людей, которые руководители нашего предприятия. То есть мы можем остатся не только ни с чем, а не будем знать, куда обращатся и с кого требовать.

Ошуканих і кинутих напризволяще - до п'ятдесяти. Вони майже три місяці працювали задарма, ситі обіцянкою, що отримають гроші згодом. Лариса без чоловіка виховує сина та ще й винаймає квартиру поблизу Києва. Як і на що далі жити - не знає.

Лариса, кондитерка:

- Мені з января місяця не платили зарплату. Все обіцяли. Понабирала і кредити, і долги, і за квартиру, і за все. Я не знаю, як жити дальше. Іти з протягнутою рукою, напевно, до метро, щоб повіддавати долги, чи що нам робити.

Репетиція жебрацького життя починається просто біля ресторану. Доведені до відчаю люди перекривають тротуар та вчаться жебрати в перехожих.

Владнати проблему намагалися й мирно. Люди розповідають: щохвилини дзвонили директорові ресторану, утім там не відповідали.

Вікторія Варнавська, офіціантка:

- Оплаты нет. Звонишь - не берут трубку, связи нет.

Тепер забрати свої гроші вони хочуть за допомоги прокуратури. За підрахунками працівників ресторанного комплексу, роботодавець заборгував їм сто тисяч гривень.

Людмила Осинська, прес-секретар прокурора Шевченківського району м. Києва:

- Воно буде розглянуто на протязі 24 днів і буде внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань. По результатам перевірки буде прийнято відповідне рішення. В більших випадках було на користь громадян виплачено заробітну плату в повному обсязі.

Повернути гроші можна, втішили у прокуратурі Шевченківського району. Проте з людьми, найнятими неофіційно, справа значно заплутаніша. Надто складно буде визначити розмір заборгованої суми. А серед працівників нелеґальних - половина.

Людмила Осинська, прес-секретар прокурора Шевченківського району м. Києва:

- Бажано, коли людина працевлаштовується, щоб вона вимагала, щоб її влаштували на роботу офіційно.

Ця історія - не поодинокий такий випадок у столиці. І певно, стане доброю наукою для людей, які погоджуються на вмовляння роботодавців працювати неофіційно.