Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 квітня 2013, 21:51 Інше
Під Івано-Франківськом місцеві жителі розтягають недобудований міст
Під Івано-Франківськом місцеві жителі розтягають недобудований міст

Мосту ще не збудували, як його вже розкрадають. Поблизу Івано-Франківська місцеві мешканці внадилися розтягати переправу, яка з'єднує два села. Попереднього - залізобетонного - у 2008-му зруйнувала повінь. Новий почали зводити, та зупинилися через брак коштів. Доки будівництво стояло, місцеві жителі не дрімали і вже порозтягали деякі конструкції на власні потреби.

Новий, металевий міст на дорозі державного значення Стрий-Чернівці-Мамалига почали зводити після повені, яка знищила стару переправу. Новобуд, переконували фахівці, здатен витримати будь-яке водопілля.

Григорій Нагонюк, заступник керівника Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області:

- Міст на буронабивних палях, зверху металічна конструкція. Коштує 132 мільйони, зроблено основну частину роботи - буронабивні палі, 3 підпорні стінки.

Та з кінця 2011 року спорудження завмерло. Вже два роки розпочаті роботи не можуть завершити через брак грошей. Генпідрядники - чернівецька мостобудівна організація - вже згорнули свої майданчики. Та святе місце, як то кажуть, порожнім не буває. Прийшли місцеві мешканці. Проте не будувати, а розтягати.

Григорій Нагонюк, заступник керівника Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області:

- На сьогодні викрадено біля 26 металеві конструкції, на яких має будуватися тротуар, і діафрагми, які з'єднують між собою прольотні будови. В загальній масі - це біля 4 тонн металу вже викрадено. Одна така важить біля 150 кг, а діафрагма - 300 кг. Конструкції дорогі, які замовлялися на заводі, спеціальні конструкції для моста, їх здають на металолом.

Запобігти крадіжкам місцевій владі не до снаги. Злодії чомусь невловимі. Тоді як поряд - ще один клопіт для голови села. Розвалюється тимчасовий міст через річку.

Анатолій Лущак, голова Старолисецької сільської ради:

- Це вже опасно, бо при піднятті рівня води небезпека може бути. Тільки підніметься рівень води, дякуєм богу, що втримало цей період, оцей наплив, чи втримає слідуючий, я не можу сказати. Важкі машини їдуть, я вже бачу, люди стають самі, пропускають.

Фахівці розводять руками. На завершення нового мосту потрібно ще 60 мільйонів гривень. Якщо гроші надійдуть - конструкцію добудують за півроку.

Василь Диндин, інженер технічного нагляду Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області:

- За 6 місяців було повністю збудовано буронабивні палі, укріплення, а лишився ще один прольот. За 5-6 місяців можна дати проїзд по мості. Залишилося освоїти біля 60 мільйонів в цінах на 2011 рік.

Загалом же в області повінь зруйнувала майже два десятки мостів. Більшість з них оновлено лише наполовину. Усе через хронічне недофінансування.