Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 квітня 2013, 23:37 Інше
Українська природа потребує захисту від бракон'єрів
Українська природа потребує захисту від бракон'єрів

Природокрадам - бій! Депутати, після багатьох закликів громадських діячів, таки вирішили посилити антибраконьєрське законодавство. Хочуть змусити порушників платити не тільки за незаконну здобич, а й за зберігання, виготовлення й навіть рекламування злочинних знарядь. Утім, поки чиновники планують, браконьєри діють.

Оце все - знаряддя вбивства. Належать рибним браконьєрам. Асортимент чималий - неводи, гачки, гарпуни, електровудки й навіть динаміт. 

- Це в дії, да. Оці ви бачите - все по 20, 30 років працювало.

Вилучили начиння під час рейдів. Бо користуватися ним закон забороняє. А приміром, зберігати - будь-ласка. Варто припинити отаке неподобство - кажуть екологи.

Володимир Борейко, президент Київського еколого-культурного центру:

- Зараз за різне браконьєрство у нас штраф 20-30 грн, це взагалі нішто. Тому ми по браконьєрським статтям піднімаємо штраф десь до 1000 грн.

Це лише одна правка з поміж 25-ти, що їх пропонують громадські активісти разом із Мінекології внести в сім законів. Серед змін - і штрафи за рекламування браконьєрського знаряддя в Інтернеті. Бо нині - то найголовніший ресурс збуту незаконного начиння. У крамницях - звітують - його майже не залишилося.

Володимир Борейко, президент Київського еколого-культурного центру:

- Нам вдалося закрити повністю виробництво електровудок, що саме цікаве, що цей підпільний цех працював з одного боку - цей підпільний цех, з іншого - рибінспекція рівненська.

Згідні - неподобство, виправдовуються в органах рибохорони. Й обіцяють очистити свої лави.

Олег Овчарук, перший заступник голови Державного агентства рибного господарства України:

- Ми проводимо зміни, створені теріторіальні органи держагенства, в процесі переходу на державну службу близько третини - це близько 600 осіб - звільнено, як таких, що не відповідають вимогам.

Екологи кажуть - посилення антибраконьєрського законодавства не примха, а потреба.

Володимир Борейко, президент Київського еколого-культурного центру:

- Саме завдяки браконьєрам чисельність риби зменшилась: щуки в 20 разів, окуня - в 10 разів. Браконьєрство - це не щось там старий дід поїхав пополювати, ні, це вже є загроза нацбезпеці України.

За офіційними підрахунками, в Україні щороку затримують десь150 тисяч браконьєрів. Неофіційна статистика кричущіша - два-три мільйони випадків природокрадства. Й орудують бузувіри цілий рік. 

- У нас сезоны не закрываются.

Приміром, вже з першого квітня діє заборона на рибальство. Бо - нерест.

Андрій Неліпа, президент Громади рибалок України:

- Определенные места водоемов имеют статус нерестилищ, в них запрещено любое рыбальство, промышленный вылов рыбы запрещен, любительская и спортивная ловля ограничена - одна снасть, одна удочка, либо одна блесна, до 3-х кг в день.

Та де там рибі спокійно плодитися - браконьєри саме пожвавилися.

- Подпливайте! Житомиррибохорона!

Ось нещодавній випадок рибокрадства на Житомирщині - на річці Тетереві.

- Ну день рожденіє, надо риби, ето ж, наловить.

Нахабна брехня - знають інспектори. Тут невода - сімсот метрів, й риби вісім кілограмів.

За кожну рибину чоловікові доведеться заплатити по сімнадцять гривень штрафу. До речі, після експертизи весь придатний для вживання продукт передали до Тетерівського будинку-інтернату.