Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 квітня 2013, 11:16 Інше
Через повінь село на Вінничині нагадує Венецію
Через повінь село на Вінничині нагадує Венецію

Велика вода дісталася Вінничини. Населений пункт на річці Південний Буг поплив. Ліквідовують наслідки негоди надзвичайники.

Ганна Антонова мешкає на узбережжі Південного Бугу. З початком весни до сусідів та в церкву по той бік річки жінка ходила в гумових чоботях. Тепер вчиться веслувати. Міст, який поєднував частини села Сутисків, нині під водою.

Ганна Антонова, мешканка с. Сутисків:

- В церкву треба піти, і в мене празник у суботу був, мусила на лодці - всіх, дітей, себе, онуків. На лодці всі увечері, в 12 часов ночі переправлялись на лодці.

Човни тепер головний транспорт двох тисяч селян. Людей, котрі такої розкоші не мають, переправляють рятувальники й волонтери.

Павло Легкий, перевізник:

- Ну от так - люди стоять, підходимо, забираємо їх, перевозимо. Шоб не мерзли.

Юрій Гавриков, заступник керівника басейнового управління річки Південного Бугу:

- Буквально сьогодні вже починається повінь у нашому басейні Південного бугу. Починають потрохи зростати рівні води і значить, одно із водосховищ, зокрема Сутиски, оказалось не повністю готове для попуску, можливо, високих вод. Потому что при тех щитах, що ви бачите, на греблі стоять - оні всього висотою 60 сантиметрів, но тем не мене они создают додатковий подпор води.

Рятувальники винуватцями підтоплення називають приватних власників ГЕС. Мовляв, ті своєчасно не відреагували на поради фахівців і не зняли підтримувальних щитів з греблі місцевого водосховища. Тепер це роблять МНСівці.

Руслан Шевчук, керівник територіального управління ДСНС України у Вінницькій області:

- Вони 29 числа отримали задачу зняти ось ці верхні щити, які ми зараз з вами наблюдаємо. От. Цього не зробили, тому відповідно рівень води піднявся на греблі вище. Значить, рівень води на 60 сантиметрів вище норми зараз.

Надзвичайники кажуть - востаннє область так затоплювало 2008-го, коли з берегів вийшов Дністер. Тоді найбільше стихія завдала шкоди в районах на кордоні з Молдовою та садибам на узбережжях інших річок. Нині, кажуть МНСівці, вони готові до будь-якої позаштатної ситуації. Вже склали план можливої евакуації населення і інструктують місцевих мешканців.