Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 квітня 2013, 23:07 Інше
У столиці руйнуються відремонтовані до Євра будинки
У столиці руйнуються відремонтовані до Євра будинки

На киян чигає небезпека: просто на голови людей обсипаються будинки. Так у середмісті відірвався шмат тиньку, впав на припарковану автівку й розтрощив її.

Провулок Георгіївський два. Центр Києва. Тиньк цього будинку, вочевидь, не витримав перепаду температур і тепер сиплеться на голови містянам.

Черговий величезний шмат цементу впав на позашляховика, припаркованого на подвір'ї. Мешканці будинку кажуть: понівечена Тойота належить відомій телеведучій.

Андрій, мешканець м. Києва:

- Ну це дуже відомої нашої сусідки, Ганни Безулик машина. Дивіться, якщо там дах погнуло в машині, розбило скло, то це могло просто, наслідки несумінсі з життям могло дать людині.

Люди зазначають: будинок ремонтували нещодавно - перед Євро 2012. Та тиньк почав обсипатися вже за кілька місяців.

Олександр, мешканець м. Києва:

- Оцю сторону красили в грудні, коли все примерзло, і почали красити, і вона повідлуплювалась. Не було грошей - влітку покрасили частину оту і оту, а потім центральну і тут.

Андрій, мешканець м. Києва:

- Тут був ремонт перед Євро 2012, і він був невдалий, він був не в будівельний сезон.

У законі написано: відповідати за стан будинку має балансоутримувач, тобто ЖЕК або ОСББ. Проте комунальники знімальну групу "Свідка" зустріли непривітно, головний інженер спілкуватися не схотів.

- З приводу Георгіївського провулку 2, там облітає штукатурка.

- Ну й що? Штукатурка скрізь у нас облітає.

- А чого так, кажуть, там нещодавно ремонт був?

- Будь ласка, вийдіть.

- Ну так ви нам відповідайте на питання.

- Не хочу, бо ви мали попередити. 

- А чого це ми мали попереджати? Ви маєте надавати інформацію, якщо ви на робочому місці знаходитесь.

- Не буду я нічого казати.

Директора в кабінеті нема, а його заступниця як відрізала: ремонт будинків - не її справа.

- Штукатурка - це не моє, моє - прибирання.

Архітектора Георгія Духовичного ситуація не дивує. Каже, простіше перерахувати столичні будинки, які не потребують ремонту. Софіївська, Тургенівська, Володимирська, Михайлівська, Велика та Мала Житомирська, Гончара - перелік вулиць, що руйнуються, довжелезний. І це тільки в середмісті.

Георгій Духовичний, віце-президент асоціації архітекторів України:

- Падає плитка, падають фрагменти, течуть покрівлі - все це ознаки аварійності. Системна реставрація не ведеться, системний ремонт не ведеться, щось робиться тільки тоді, коли щось трапиться.

На думку експертів, 95 відсотків старих будинків і 35 нещодавно зведених - аварійні. Проте, робити капітальний ремонт комунальники не поспішають. Їм легше почепити оголошення: мовляв, ходіть обережно - на голову може впасти тиньк або цегла.