Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 березня 2013, 22:33 Інше
Обережно, бурулі!
Обережно, бурулі!

Смертельно небезпечно нині ходити під будинками в центрі Києва. З покрівель падають бурулі, від яких лише останніми днями постраждали щонайменше десятеро людей. 

Середмістя Києва. Вулиця Ярославів вал. Стежка під будинком перекрита, на даху жваво працюють альпіністи. Величезні бурулі з гуркотом летять униз. За роботою задоволено спостерігає майстер ЖЕКу.

Людмила Василівна, майстер ЖЕКу Михайлівського:

- Найняв ЖЕК альпіністів для того, щоб все почистить, всі покрівлі. Ярославів Вал закінчуємо і потім переходимо на Лисенка. 

Саме на цій вулиці у грудні буруля вбила жінку, тож не дивно, що комунальники розпочали боротьбу з льодяними брилами тут. 

Вправно збивають кригу і з даху держслужби з надвичайних ситуацій - колишнього міністерства.

- Там не надо, сбей вот здесь вот, ниже. И все, вот это да.

Поряд ще й сніг з покрівель скидають. Втім на більшості вулиць просто почепили обмежувальні стрічки, на які кияни здебільшого не зважають. Перехожим нема вибору: або ходити під бурулями, або лізти під машини.

- Боимся, но куда ж нам идти? На дорогу ж мы не выйдем, а здесь боимся, страшно.

- Смотришь вверх, смотришь вниз, и вообще надо бути обережною. Є така річ, що береженого бог береже. Скільки випадків, що людину вбивали, ви ж бачите. Вийшла, бо треба йти. 

Столичні ж чиновники вважають: саме обережність киян - головний метод боротьби з кригою.

Анатолій Голубченко, в.о. першого заступника голови київської міської адміністрації:

- Думаю, що це серьозніше, ніж таяння снігу. Я вчора на Пушкінській просто зупинився, іде молода людина, компанія. Огородили трьома стрічками, він піднімає всі три і йде, а там бурулька. Я кажу: куди ти йдеш, а він далі пішов. Якщо себе людина не береже, яка влада його може зберегти.

Проте вберегтися не так просто. Величезні брили чи не на кожному даху. Впасти на голову може не лише лід, а й кондиціонер, що під вагою снігу ледь тримається.

- Ось тут падало, кондиціонер висить наполовину зірваний, кожен день падає, чути такий звук. Падає дуже багато.

Ось такі сталактики звисають над перехожими з будівлі Укрпошти. Та тут ані стрічок, ані попереджень. Чому так, запитуємо в керівниці відділу.

- Величезні бурулі висять, хтось їх має збивати?

- Хорошо, я зараз виясню з ЖЕКом. 

Вже менш ніж за 5 хвилин від буруль немає сліду. Досить було поскаржитися керівниці пошти. Тож виходить, що прибрати лід з дахів - не велика проблема.