Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 березня 2013, 22:11 Інше
На Прикарпатті лелеки страждають від голоду
На Прикарпатті лелеки страждають від голоду

Зі снігового полону на Прикарпатті визволяють птахів. В особливій небезпеці там лелеки. Вони не бояться холоду, але їм немає чого їсти. Від голодної смерті чорногузів рятують небайдужі люди.

Зграю лелек, що замерзала на полі, першою побачила пані Галина. Вона щодня повертається додому з роботи цим шляхом. Птахи вже ледь дихали.

Галина Курди, мешканка с. Большівців:

- 19 числа ми вже бачили, але тоді снігу не було. Їхали з роботи, бачимо- бузьки, було 4, тепер їх багато, думаю, порятуємо.

Люди почали чорногузів підгодовувати. Приносили пшоно й картоплю. Тепер про лелек добають орнітологи й рятувальники.

Ігор Мильович, керівник Галицької державної пожежної частини №3:

- Прибувши на місце повідомлення, дійсно, було скупчення лелек, які потребували допомоги. Спільно з працівниками Національного Природоохоронного парку була здійснена годівля, проводиться постійний моніторинг про місця їх скупчення.

На службу 101 щодня надходять повідомлення про пернатих, які замерзають. На гроші меценатів купили тону риби. Пішли розкидати її на полях. Природоохоронці констатують - птахів цими днями загинуло дуже багато. Виснажені перельотом із теплих країн, мандрівники розраховували відпочити й підгодуватися. Така морозяна весна для них, що пастка.

Володимир Бучко, заступник директора Галицького Природоохоронного Парку:

- В першу чергу для птахів це стрес, якщо птах повертається з Центральної чи Південної Африки. Що стосується білого лелеки, він прилітає обезсилений, енергетичні запаси, що він мав, потратив під час важкого перельоту.

Лелеки гуртуються у зграї, в кожній до півсотні птахів. Зазвичай місця, де їх підгодовують, не покидають - аж допоки не зійде сніг. Тоді з'явиться природній харч: плазуни, жаби й риба. А поки рятувальники просять усіх небайдужих селян підгодовувати чорногузів. Синоптики ж обіцяють: за тиждень потеплішає.