Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 березня 2013, 21:22 Інше
Через танення снігу у Дніпрі може піднятися рівень води
Через танення снігу у Дніпрі може піднятися рівень води

Чотири метри! Саме настільки може піднятися рівень води у Дніпрі через танення снігу. Про це кажуть екологи. Столичні Осокорки, Позняки, Поділ, Оболонь та Троєщина в зоні ризику.

- Не було такого, що вода миттєво прийшла. Вона поступово, поступово приходила, сначала по вулицям, а вже потім по дворам.

Любов Федорівна, що мешкає на Осокорках, згадує повінь сімдесятих. Тоді на її подвір'ї залило на метр. 

- Вот так було води, було не менше, це було у сімдесятому. А у 1979 було тільки ось так. 

Вже до кінця тижня синоптики передбачають у Києві плюсову температуру, тож мільйони тон снігу, яким завалило столицю, почнуть танути. За прогнозами екологів, під водою можуть опинитися низинні столичні масиви - Оболонь, Троєщина, Поділ, Осокорки та Позняки. Добряче підмочить і Кончу-Заспу. 

Володимир Борейко, еколог:

- Минимально у нас может 1984 год повторится, когда на четыре метра поднялась вода и залила Труханов остров, Гидропарк, Верблюд, Кончу. 

Натомість столичні урядники запевняють: масштабної повені не буде.

Анатолій Голубченко, заступник голови Київської міської державної адміністрації:

- Два моменти, де може бути підтоплення, це танення самих снігів в місцях, де ми бачимо весною завжди. Якщо лівньовка не може справитись і не пропускає, то починається невеличке підтоплення або доріг, або будинків. Це на Подолі або Оболоні, Поштовій площі. 

Не буде проблем через повінь і на Бортницькій станції аерації. З обсягом води, яка прибуватиме сюди з усього Києва та кількох інших населених пунктів, станція впорається і працюватиме у штатному режимі.

Ігор Береза, головний технолог Бортницької станції аерації:

- Даже несмотря на большое количество снега, которое выпало за последние дни, его таяние не настолько повлияет, как например ливень, который идет в течении суток. И не настолько повлияет на количество стоков, которые придут на станцию. Это не критическое значение, чтобы говорить о том, что при большом количестве сточных вод появятся какие-нибудь неполадки в работе очистных сооружений. 

Любов Федорівна повені не боїться. Жінка каже, якщо навіть прогнози екологів і можновладців не здійсняться, то проблему владнати легко. 

- Да не, не боїмся, я думаю, що такої води, як в сімідесятому, вже не буде.