Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 березня 2013, 01:00 Інше
На Київщині річка вийшла з берегів, заблоковані місцеві мешканці
На Київщині річка вийшла з берегів, заблоковані місцеві мешканці

В Україні сьогодні не тільки хурделить і дощить, а ще й підтоплює. Так на Київщині заливає кількадесят мешканців справжня весняна повінь. Через незначне підвищення температури вийшла з берегів місцева річка і перетворила село на Венецію.

- А як можна до вас добратися?

- Треба через міст переходить.

- Ото аж туди? Ого...

Пісківчанин Петро вже добу не може дістатитися іншого краю подвір'я. Струмок, що мирно дзюркотів вулицею, перетворився на річку.

Любов Петрівна, мешканка с. Пісківки:

- Я спускаю ноги з кроваті - нічого не пойму, що таке. Палас поднявся, як я ступаю ногами - вода!!! Я гола, боса і не знаю куди. Де цей свєт, що де шукать. Люди добрі, що робить?

Найбільше постраждала від удару стихії баба Люба - повінь застала її серед ночі. Старенька до ранку сиділа на кухняному столі, а вранці схопилася за голову. Від зробленого дітьми ремонту не залишилося й сліду.  

Петро, мешканець с. Пісківки:

- Там ставок і сама річка заросла очеретом. І вона не пускає воду. Коли вода піде бистріше - не встигає до дамби доходить, щоб через дамбу зливатися. Понімаєте? 

Такого водопілля в Пісківці не пам'ятають навіть тутешні старожили. Буквально за кілька годин тут затопило мало не півсела. Та евакуйовувати людей рятувальникам не довелося - місцеві чоловіки пропиляли на річці кригу й вода зійшла.

Володимир Полешко, т.в.о. керівника пожежно-рятувального загону Бородянського РВ ДСНС:

- Дамба, яка знаходиться на першому ставку, не регулюється, в звязку з цим получився підйом води. На даний час загрози немає, що буде завтра - ніхто не знає. Треба ремонтувати ту дамбу, щоб було регульоване спускання води. 

Та грошей на це місцева громада не має. У сільраді кажуть - є лише на невелику матеріяльну допомогу постраждалим.

Надія Стеценко, Пісківський сільський голова:

- Зробимо огляд, у селищній раді велику допомогу не розраховуємо - у бюджеті всього 6 тис на допомогу на рік всього. Пообіцяли нам, приїжджали з району, приїжджали з області. Пообіцяли, якщо предоставимо документи, то зроблять допомогу громаді.

Коли Пісківку знову атакує стихія і якими будуть наслідки - не береться прогнозувати ніхто. Рятувальники ж радять місцевим селянам бути напоготові й запам'ятати кілька важливих настанов.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ ДСНС у Київській області:

- Уважно слухайте повідомлення про надзвичайну ситуацію. Обовязково підготуйте документи, щоб узяти з собою. Також підготуйте елементарний запас медикаментів. Обовязково в будинку від'єднайте всі електричні прилади від елементу живлення. Якщо у вас є якісь цінні речі, то перенесіть найбільш коштовні з них, а також продукти харчування на верхні поверхи.