Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 березня 2013, 19:09 Інше
Яких ще негараздів чекати від весни
Яких ще негараздів чекати від весни

Після потужного удару снігової стихії, яка насунулася днями на Україну, слід чекати іншого лиха - весняного водопілля.

Несподівані опади та мороз у західній Україні паралізували рух транспорту і знеструмили багато населених пунктів. Після рясних заметілей треба пережити танення снігу. Таке ж лихо, але через дощі - в центральних і північних областях. Там вже піднялася вода в річках Прип'яті, Горині і Случі. Це може бути початком весняного водопілля.

Микола Кульбіда, директор Українського гідрометеорологічного центру:

- Вода вийшла на заплаву в районі на Припяті біля Чорнобиля, на малих річках Житомирської, частково Київської та Вінницької областей. 

У разі повені в Києві може залити терени, прилеглі до лівого берега Дніпра. Щоправда, ймовірність підтоплення невелика.

Володимир Борейко, еколог:

- Это в зависимости от того, если будет сочетание воды из Днепра и из Десны одновременно. Такое бывает не очень часто, но если будет такое сочетание и быстрый сход снега, то воды будет много.

Пильнувати радять метеорологи мешканцям Закарпаття. Тут оголошено одразу два штормових попередження: одне через великі опади й хуртовини, інше - через небезпеку сходження гірських лавин.

Микола Кульбіда, директор Українського гідрометеорологічного центру:

- В зв'язку з сильними снігопадами в Карпатах посилилась лавинна небезпека, і вона буде ще певний час зберігатися. Протягом 19-20 березня на карпатських річках ми чекаємо зростання рівню води. Поки що воно не загрожує ніякими негативними наслідками, але це зростання десь до одного, можливо, до півтора метра буде мати місце.

Окрім непередбачуваної негоди, додають клопоту рятувальникам рибалки, які не зважають на перестороги і вперто виходять на лід.

Микола Чечоткин, заступник директора Департаменту реагування на надзвичайні ситуації:

- Така була ситуація в нас в Черкаській області на Кременчуцькому водосховищі. 16 березня підрозділами служби України з надзвичайних ситуацій було врятовано 19 рибалок, які відірвалися на крижині і дрейфували понад три з половиною кілометри від берега на цій крижині.

Щоб ловити рибу, все-таки варто дочекатися весни. Хоч цьогоріч вона й пізня. Морозна погода стоятиме до кінця березня.