Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 грудня 2012, 21:42 Інше
Прикордонники врятували нелегала
Прикордонники врятували нелегала

Вони не лише охороняють державний кордон, а й рятують від загибелі його порушників. У пункті пропуску Ягодин, що на Волині, прикордонний наряд не дав загинути від переохолодження нелегалові-екстремалу. Намагаючись без документів потрапити з Польщі до України, чоловік наважився перейти Буг, вкритий кригою. Та без запливу все одно не обійшлося. Тож, коли вартові кордону виявили "бігуна", він був схожий на бурульку і помирав.

Олегові Валентиновичу 51 рік. Тривалий час жив у Ризі, працював водієм в одній із тамтешніх фірм. Двічі був одружений: перша дружина покинула його, інша - померла. Та що через хворобу, латвійська поліція засумнівалась. Переймаючись, що винуватцем у її смерті визнають його, надумав сховатися у брата в Кіровограді. Та коли уже був під Польщею, згадав, що забув документи. Вертатися по них часу не було. Тож форсувати Буг вирішив вплав.

Олег Коряк, нелегал:

- Провалювався, але не глибоко - так мені здавалося. І повз, і по деревах, і комиші якісь були. Йшов. Вогні бачив. Багато разів падав, лежав там. В небо дивився. Повірте, мені уже було байдуже, що зі мною буде…

Медики кажуть: такі думки - то свідчення того, що чоловік потроху замерзав і вже втрачав свідомість. На щастя, по слідах, які тяглися від річки, нелегала виявив прикордонний наряд. Двоє з автоматами та собакою патрулювали територію. Пес хутко взяв запах і менше, ніж за три хвилини бійці оточили "бігуна". Пригадують: був напівживий.

Юрій Міщенко, інспектор прикордонної служби відділу Ягодин:

- Біля другої години ночі нами було виявлено невідому особу, яка рухалася зі сторони кордону. По людині було видно, що він обморожений. Нижня частина тіла покрита льодом. Не говорив. Руки-ноги трусилися. Ми його доставили на пункт пропуску, викликали швидку, напоїли гарячим чаєм.

У Любомльській лікарні чоловік другий день. Йому вже краще, але що обійдеться без інвалідності - ніхто не гарантує. Найбільше постраждали нижні кінцівки.

В'ячеслав Приказюк, завідуючий відділом Любомльської лікарні:

- Обмороження йде. В основному, там постраждали пальці стоп. Це - третя-четверта ступінь.

- Тобто, це загрожує ампутацією?

- Бачите, йде ще третя доба, а це оприділяється пізніше. Я думаю, що пальці залишаться.  

А ось чи залишиться Олег в Україні після одужання - вже відомо. Швидше за все, на нього чекатиме поїздка назад до Євросоюзу.

Олег Личковський, прес-офіцер Луцького прикордонного загону:

- Було відправлено запит на посольство Латвії, щодо встановлення особи затриманого громадянина. Після чого його буде притягнуто до адміністративної відповідальності за незаконний перетин державного кордону. Та в порядку радмісії передано польській стороні.

Та попри це, образ на українських стражів кордону горе-нелегал все одно не має. Каже, якби не вони, давно би помер у волинському лісі від переохолодження. Адже стовпчик термометра тієї ночі показував -19 градусів.