Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 грудня 2012, 00:08 Інше
Обережно: небезпечні іграшки!
Обережно: небезпечні іграшки!

Іграшковий дід мороз та ялинка, котрі травмують, карнавальні костюми, що спалахують, наче сірники. Якими небезпечними вогнями може засяяти новорічне свято, демонстрували київські науковці з лабораторії випробування іграшок.

Ця яскрава прикраса - невід'ємний елемент новорічних костюмів. Та якщо на неї потрапить іскра з бенгальського вогника - свято може перетворитися на трагедію.

Віктор Ковтун, керівник лабораторії випробувань іграшок:

- Вот зажечь бензиновый факел - то же самое происходит с этой боа. Сгорает за 2,5 секунды. То есть от нее ничего не остается, абсолютно. Любая искра, которая попадет на такое изделие, это можно представить, что с ребенком будет. 

Гірлянда палає не гірше боа, хоча за стандартами вона повинна згаснути за 30 секунд.

Юрій Сова, інженер - випробувач:

- Материал не гаснет, продолжает гореть. Мы получили хороший источник зажигания для всего остального. Для занавесок, для ваты, все что угодно.

Небезпечні й іграшки. Навіть символ нового року - дід мороз може завдати шкоди вашому малюкові.

Сергій Іванюта, інженер лабораторії випробуваня іграшок:

- Десь відсотків 70 іграшок не відповідають вимогам діючих стандартів. Він у нас не відповідає за показниками гостроти кінців та гостроти краю. І дитина може поранитися даними кінцями і краями і отримати порізи, царапини і різні механічні ушкодження шкіри.

Віктор Ковтун, керівник лабораторії випробувань іграшок:

- Есть риск, то, что ребенок может наколоться, не дай бог, тем паче, что это изделие носится на голове, где-то попасть в глаз ребенку. Концы вот этих вот веточек, они очень острые, и ребенок может травмироваться тоже такой игрушкой.

Щоб зменшити ризик, слід купувати іграшки у спеціалізованих дитячих маркетах, а не на стихійних базарах, й вимагати у продавця сертифікат якості.

Сергій Іванюта, інженер лабораторії випробуваня іграшок:

- Якщо дуже сильний запах, то краще не купляти. Це фарбування, тобто наскільки яскраві кольори. Як показує наша практика, якщо дуже яскраві кольори, то можуть використовуватись такі барвники, що є небезпечними для життя та здоров'я дитини.