Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 грудня 2012, 19:20 Інше
У Польщі винайдено енергозберігаючий пристрій
У Польщі винайдено енергозберігаючий пристрій

У Польщі винайшли пристрій, що немов всевидюще око бачить прогалини в системі опалення помешкань і дає змогу мешканцям заощаджувати на обігріванні осель.

Скоротити витрати на зимове опалення жител полякам обіцяє оцей чоловік. Щойно розпочався сезон, мешканці столиці - Варшави - викликають його як сантехніка або електрика. Та замість цілої купи обладнання, все, що потрібно Войцехові Дервинському для діагностики - маленький прилад, схожий на фотоапарата. Він містить інфрачервону камеру, яка одразу фіксує прогалини у вікнах і дверях, звідки дме холодне повітря. На них вказують плями на екрані апарата. І мешканці можуть ліквідувати холодні протяги.

Войцех Дервинський, розробник технології:

- Я не просто вимірюю температуру, а сканую оселю, даю господарям поради, як поліпшити теплопостачання, що відремонтувати, аби було затишніше.

Одним із перших послугами пана Войцеха скористався власник оцієї квартири на околиці Варшави. Хазяїн каже: будинок звели понад чверть століття томУ. Тож треба робити ремонт. Завдяки пристроєві господар тепер знає, що саме варто поновити, щоб цьогорічна зима була теплою.

Власник житла:

- Я запросив пана Дервинського на діагностику й мушу сказати, що його пристрій дієвий. Я мізкував, як заощадити струм і тепло. Тепер знаю, що варто замінити вікна, і вдома буде комфортніше.

Коштує один виклик такого майстра тисячу злотих. Та цих грошей, зі слів пана Войцеха, поляки не шкодують. Адже опалювати помешкання з протягами значно дорожче. Поки експерт обстежує за добу до 3-х осель. Проте, хоче мати напарників, аби більше людей могли комфортно зустріти зимові свята й дочекатися весни.