Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 листопада 2012, 22:46 Інше
За спам можуть навіть ув'язнити
За спам можуть навіть ув'язнити

В'язниця - за розсилання спаму! Правоохоронці взялися вдосконалювати законодавство у сфері кіберзлочинності. За набридливе бомбування скриньок електронної пошти передбачили чималі штрафи й навіть ув'язнення.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Це як гори кореспонденції у Вашій поштовій скриньці. Тільки мотлох віртуальний. Адресати вам незнайомі. Але листів від них сила-силенна. Оце і є спам.

Зміст кореспонденції, зазвичай, однаковий - купіть! Тобто - просто реклама. Й вона рентабельна - порахували експерти.

Олексій Шевченко, Інтернет-експерт:

- Есть такое понятие, как ЦТР - это целевые заходы, из миллиона писем 0,25 - будет целевая аудитория, ну из миллиона это будет 2,5 тысячи, зайдут в этот магазин и что-то там приобретут.

За таким принципом діяло найбільше спамерське угруповання світу - Гербал Кінг. Рекламувало головно медичні препарати. Щодня з 35-ти тисяч комп'ютерів розсилали мільярди повідомлень. 2008-го спритників викрили поліціянти США. Виявилося, керівника об'єднання - Ленса Аткинсона - уже штрафували за спам на 2 мільйони доларів. Жорстке законодавство за листову атаку діє і в Європі.

Максим Литвинов, керівник управління МВС України:

- Во многих странах существуют правила, по которым работают и рекламные агенстива, и другие компании, которые прибегают к рассылке, не скажу спама - массовых сообщений, но есть и черный сегмент этого рынка, когда рассылаются вирусы и то, чего не стоит рекламировать.

Проблема актуальна і для України. Утім, міліціянти готуються їй протистояти: штрафами від 17 до 34-х тисяч гривень або ув'язненням до трьох років. А за тяжчі наслідки для постраждалого від спаму - більше й тюрми, й адмінпокарання. Утім, експерти в галузі Інтернету проти жорстких санкцій. Побоюються чималої кількості без вини засуджених. 

Олексій Шевченко, Інтернет-експерт:

- Допустим, спам приходит от вас, по новому законопроекту к вам должны принести санкции, но вы даже не можете знать, что рассылаете спам, потому что к вам пришло какое-то письмо счастья, вы его открыли и все, вы являетесь зомби-компьютером, который отсылает спам, а придут сажать вас.

Правоохоронці ж запевняють - пересічних користувачів віртуального простору не чіпатимуть. 

Максим Литвинов, керівник управління МВС України:

- Этот бизнес рентабельный только в крупных размерах, а крупные размеры, они все равно цепочкой приводят к распространителю, который собирает заказы, как-то себя рекламирует.

Чи діятимуть новації - казати поки зарано, бо це ще незатверджений законопроект. Поки ж фахівці радять, як протистояти спаму самотужки - передусім берегти адресу електронної пошти як зіницю ока, якщо вона для важливого листування.

Євген Шевченко, Інтернет-експерт:

- Вам спам никогда не придет, если вы не будете засвечивать свой почтовый ящик в инете и не будете регистрироваться на форумах новостных и т.д.

І для цього пропонують створити іншу скриньку, де спам не заважатиме.