Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 жовтня 2012, 22:17 Інше
Нелегали заблукали на східному кордоні України
Нелегали заблукали на східному кордоні України

Гурт іноземців затримали на східному кордоні України, на Харківщині. Мандрівники, що віддали по півтори тисячі доларів за подорож до Європи, заблукали в полях. Мігрантів ошукав їхній провідник, який покинув підопічних на російській території, вказавши лише напрямок, куди їм йти.

Уже перетнувши український кордон, нелегали зі Шрі-Ланки кілька годин блукали полями в пошуках дороги. Коли на них натрапили прикордонники, навіть зраділи.

Олександр Бутенко, керівник сектору Харківського прикордонного загону:

- Люди були покинуті, в холодну пору року. І тому можна їх зрозуміти, коли вони побачили людей, які їх привезли в приміщення, надали їм можливість зігрітися, напоїли гарячим чаєм, створили їм належні умови, щоб хоч якось відчути себе людиною.

Шаміля та Прадіп розповідають: шукали можливість потрапити до Європи. Для цього поїхали вчитися до Білорусі, там трішки опанували російську мову.

- Раньше we учить русски three month в Беларусь.

Хлопці запевняють прикордонників: не знали, що порушують закон. Мовляв, провідник їх запевнив: білоруська віза - легальна в Україні. Запропонував маршрут - через Москву до Бєлгорода, на кордон з Україною, звідти - полями до Харкова.

Прадіп Кумара, нелегальний мігрант:

- Я не знав. Я сказав провіднику - в нас немає московської, української візи. Він відповів - не проблема! У вас є білоруська віза - цього достатньо для Росії та України.

З України нелегали планували пробиратися далі - на захід. Кажуть, удома злидні й немає роботи. Щоправда, чим саме займатимуться в Європі, також не уявляють.

- Первый - приехал в Европа. Потом - работа.

Олександр Бутенко, керівник сектору Харківського прикордонного загону:

- Мета іноземців - прибуття в Україну, було також пошук кращих умов життя. Як правило, Україна іноземців не цікавить, і територія України використовується як транзитна - для потрапляння в країни Євросоюзу.

Нині мандрівники в пункті тимчасового утримання. Їхню долю вирішить суд: зазвичай нелегалів повертають на батьківщину. Подорож до Шрі-Ланки влетить українському бюджету в копієчку - по п'ять тисяч гривень за кожного затриманого.