Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 вересня 2012, 23:17 Інше
На Прикарпатті річка змінила колір
На Прикарпатті річка змінила колір

Хто забруднив річку Студенець - з'ясовують на Прикарпатті. Тече вона поблизу села Підпечар. Водойма змінила колір і селяни забили на сполох.

Селяни налякані. Кажуть, з річки здавна пили, ловили у водоймі рибу. Аж раптом побачили - вода прибрала неприроднього синього забарвлення. Люди скаржаться: помили руки - а вони почали пекти. 

Володимир, рибалка:

- Чогось називається Студенець, колись воду пили, і з Ворони воду пили, а тепер попробуй напитися.

Свідок:

- Підійшов до річки, жахливо, в річці риба була, вчора- вода синього кольору, напевне, якесь підприємство скидає відходи.

Студенець впадає у більшу річку - Ворону, яка тече вздовж села Підпечер. Далі вода потрапляє в Бистрицю, за нею - в Дністер. Експерти взяли проби з забрудненої водойми та обстежують її русло. Не виключено, що Студенець перефарбували працівники Хриплинського промислового вузла, що неподалік. Припускають, витік міг статися і з місцевого дачного масиву.

Ольга Біленька, завідувач сектору екологічної інспекції:

- Отримавши повідомлення, держекологи одразу виїхали на місце події і встановили, що вода має сіре забарвлення і вапняний запах, наші інспектори відібрали проби, дослідження вже розпочаті.

Людмила Гласова, керівник прес-служби Івано-Франківської прокуратури:

- Зараз спеціалісти беруть воду і визначають, що саме в неї потрапило.

Що саме потрапило в річку, стане відомо за тиждень, коли будуть готові результати хімічної експертизи. Наразі фахівці радять людям утриматися від контакту з водоймою й обіцяють - за кілька днів ситуація нормалізується.