Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 серпня 2012, 21:44 Інше
Київські фасади небезпечні для життя
Київські фасади небезпечні для життя

Київські будинки розсипаються. Експерти запевняють - 95 відсотків історичних і 35 нещодавно збудованих фасадів у столиці - аварійні. Та замість робити капітальні ремонти, комунальники лише латають шпарини.

Лише кілька днів тому в Дніпровському районі столиці почав розсипатися новобуд. Від стіни 25-поверхівки відірвався величезний шматок фасаду і впав біля під'їзду сусіднього будинку. 

Віталій, мешканець м. Києва:

- Летело все это вот листом. Тут "Бух!" Я даже сам присел. Я такого не ожидал!

Тамара, прибиральниця:

- Это не первая плита валится. С той стороны тоже была свалена плита. С этой стороны тоже. А было такое, что с той стороны стенка отвалилась. Отакая вот груда летит штукатурки на голову.

Березень 2010 року. Бульвар Давидова. Андрій припаркував автівку біля багатоповерхівки. Почув сигналізацію. Вискочив на вулицю і побачив ось таку картину.

Андрій Останкін, постраждалий:

- Разбит капот, разбита крыша, фонарь задний, крыло заднее, стекло переднее. Я думаю, если и подлежит ремонту, то очень-очень проблематично, потому что срезать крышу и новую ставить не все могут, и это очень дорого.

Минуло більше двох років. "Свідок" знову їде на місце обвалу.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- За два роки цей будинок на бульварі Давидова так ніхто і не відремонтував. Облицювання тут і надалі сиплеться. Комунальники ж лише іноді латають дірки та натягнули захисну сітку.

Та сітку навісили лише з одного боку. Інші ж небезпечно нависають над перехожими. Люди бояться ходити біля цієї багатоповерхівки.

Тетяна, мешканка м. Києва:

- Обсыпается, тут иногда висит объявление, что она обсыпается, бывает, валяется.

Володимир, мешканець м .Києва:

- А вот тут, видите, заделанная, с той стороны фасада обсыпается.

Мешканці зізнаються, таких будівель у районі - десятки. Але комунальники й не думають робити капітальний ремонт.

Наталя, мешканка м. Києва:

- Не видела, чтоб конкретно чем-то занимались, может, частично где-то что-то, какие-то латки делают на домах, а чтоб капитально чем-то занимались...

Йдемо до ЖЕКу, на балансі якого знаходиться будинок. Там відповідають - нічого не чули, скарг від мешканців немає. Та якби й були, ремонтувати фасади - не їхня компетенція.

Ольга, майстер ЖЕКу №420:

- Не можу вам нічого такого конкретно сказати, я тільки з відпустки вийшла і тільки прийшла на цю роботу, тому конкоретності такої не знаю.

Архітектор Георгій Духовичний ситуації не дивується. Каже, простіше перерахувати столичні будинки, що не потребують ремонту. Софіївська, Тургенівська, Володимирська, Михайлівська, Велика та Мала Житомирська, Гончара  - цей список вулиць з житлом,  що руйнується, можна продовжувати до нескінченності. І це тільки в центрі міста.

Георгій Духовичний, віце-президент асоціації архітекторів України:

- Падає плитка, падають фрагменти, течуть покрівлі - все це ознаки аварійності. Системна реставрація не ведеться, системний ремонт не ведеться, щось робиться тільки тоді, коли щось трапиться.

І дійсно, поки що будинки відновлюють тільки коли трапиться лихо. Так у березні 2011-го на Майдані Незалежності уламки стіни впали на зупинку громадського транспорту і вбили 16-річного хлопчину. Фасад горезвісної будівлі почали ремонтувати лише після смерті.