Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 серпня 2012, 22:03 Інше
Луцький будинок-вбивцю визнано неаварійним
Луцький будинок-вбивцю визнано неаварійним

Багатоквартирний будинок, що завалився в Луцьку 10-го червня, таки поновлюватимуть. Уряд уже надав на реконструкцію 12-ть мільйонів гривень. Утім люди, котрі мешкають поряд зі зруйнованим під'їздом, занепокоєні. Кажуть: треба не ремонтувати п'ятиповерхівку, а знести її.

Степан Мефодійович до свого помешкання на п'ятому поверсі заходить лише за крайньої потреби. Вже понад два місяці чоловік живе в сестри, бо боїться чергового обвалення. Каже, поклав до пакета білизну, кілька пачок цигарок і - гайда надвір. Там, мовляв, спокійніше.

- Єдине, що цікавить: чи острах у тому плані, що може завалитися будинок?

- Ну, є такі потиски вночі.

- А в чому це виражається?

- Ну, осадку дає будинок.

- Тріскіт чути?

- Так.

Щоби не тріщало та й люди почувалися певніше, кілька тижнів тому простінки закували в металевий каркас. Втім - це не рятує. Будинок по Рівненській, 109 осідає.

Анатолій Мосійчук, мешканець будинку:

- Таке навіть, що двері заклинює - погано відкриваються. 

- Тобто сідає?

- Так. Воно, може, оком не видно, а десь перекошується. Там взагалі люди бояться. Я не знаю, як вони там.

- Тобто, процес руйнування, хай навіть мінімальний, йде?

- Так, йде. 

Втім, комісія, що півтора місяця обходила кожен закуток п'ятиповерхівки, резюмує: будинок не аварійний, потрібен капітальний ремонт. Проти знесення злощасної споруди, обвалення якої забрало два житті, й Луцька мерія. 

Лариса Соколовська, заступник Луцького міського голови:

- Ставити питання про доцільність відновлення чи не відновлення - уже недоречно. Бо такі квартири є. Вони не тільки у цьому житловому будинку. І коштів на їх якусь перебудову чи приведення до санітарних норм - немає.  

Казус, але більше поталанило мешканцям зруйнованих осель. Четверо з них нещодавно отримали нові квартири. Їхнім же сусідам у під'їзді - лише клопіт. З наданих урядом 12-ти мільйонів гривень усі витратять на укріплювально-ремонтні роботи. Про придбання квадратних метрів навіть не йдеться!

Микола Романюк, Луцький міський голова:

- Перший і останні раз про це буду говорити: хотів би, щоби вам були куплені нові квартири, але, нажаль, це питання не вирішується. В мене все. По проекту рішення ставлю на голосування... рішення прийняте.

Якими вже за кілька тижнів будуть кріплення стін зсередини, бачимо на прикладі пошти. Її теж реконструювали, але листоношам до такого "гай теку" байдуже. Інша річ - власники приватних помешкань. Мало того, що ця "краса" їх лякає: люди не впевнені, що вона їх врятує.

Світлана Степанівна, мешканка будинку:

- Вже навіть спочатку, я вам чесно скажу, так не було, а зараз чим далі, тим страшніше. Я не знаю. Вони ж ось там нічого не роблять. Він же не може вічно так стояти, він же може завалитися. Дощі, до зими йде. І ми не знаємо, чи у нас буде опалення - там же люди не живуть. А нам сказали, що ми не аварійні, а свідки… 

Тотальну реконструкцію будинку, кажуть у міськвиконкомі, розпочнуть після Дня Незалежності. І триватиме вона, щонайменше, два місяці. У планах - зміцнити  віконні простінки, утеплити фасад, замінити інженерні мережі, покрівлю. Забули лише чиновники про те, що термін експлуатації п'ятиповерхівки збігає. 2020-го вона вже належатиме до вутлого фонду.