Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 травня 2012, 10:05 Інше
На Луганщині підтоплено 15 тисяч осель
На Луганщині підтоплено 15 тисяч осель

На мешканців Луганщини насувається вода. Городи, подвір'я, підвали, вуличні туалети й криниці затоплено через замулення протоків річки Лугані.

Євген Соломін, кореспондент:

Вся проблема луганчан ось у цій річці - Луганці. І хоч вона вже давно не є судноплавною, її води щовесни підтоплюють до 15 тисяч осель.

Аби дістатися хліва, баба Валя взуває чоботи. Води з краю по коліна. Скільки її в городі, навіть не уявляє - йти туди боїться.

Дальше я не хожу. Загрузну и вообще.

Вазген мешкає трьома вулицями вище. Утім, йому не легше. У нього своя водяна арифметика.

Вазген Аронов, мешканець м. Луганська:

- Это она еще упала. А вода вот здесь была. А когда дожди были - была вот здесь. Это сколько воды получается? Полтора метра как минимум.

Вода в жителів луганської Вергунки та Кам’яного Броду стоїть з весни по кінець літа. Далі її меншає. У цей час жителі починають тягти на городи землю: хочуть штучно піднятий рівень грунтів і так урятуватися від повені. Та коли теплішає - усе повторюється знову.

Володимир Тимошин, голова комітету самоорганізації населення:

Вот эта проблема воды у нас ежегодно. Как начало весны - обращаемся как в местные органы власти, так и к госадминистрации.

- Какая реакция?

- Нету тех людей, способных решать вопросы по-государственному.

Місцеві урядники кажуть - ситуацію виправлять, але не тепер. Треба провести цілий комплекс робіт, аби позбутися грунтових вод. Забути про підтоплення луганці зможуть не раніше, ніж за 3 роки.

Володимир Родіонов, голова Жовтневої райради м. Луганська:

На первом этапе нужно прочистить реку Лугань, на втором - ливневые стоки, которые идут сверху, то же самое. Запланированы около 40 млн грн. Работа предусмотрена в течение 3 лет и 7 месяцев.

Поки коштів вистачить лише на боротьбу з водою. Грошей на ремонт пошкоджених будинків, чищення криниць та проведення протиепідемічних заходів у бюджеті не передбачено. Натомість містяни побоюються рясних дощів. Кажуть: якщо нині повінь підступила до порогів, то наступного разу вона вже буде в оселях.