Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 березня 2012, 12:25 Інше
МВС створило спецпідрозділ для боротьби з кіберзлочинністю
МВС створило спецпідрозділ для боротьби з кіберзлочинністю

Вистачає хакерів й в Україні. Вони за кілька секунд залізуть у вашу електронну пошту, й, не виходячи з кімнати, отримають надтаємну інформацію будь-якої розвідки. Зламають електронний захист банку, й можуть паралізувати роботу державного сайту. Їхні послуги не з дешевих, а якість завжди відмінна. Професійні секрети українських комп'ютерних геніїв дізнавався Андрій Герко.

Рік тому сорокарічний Віталій одружився з удвічі молодшою дівчиною. Каже, півроку жили як одна душа, а потім почалися проблеми.

Віталій, мешканець м. Києва:

- Бывают телефонные звонки, и она уходит с телефоном, и общается вне моей зоны досягаемости. Точно так же она с кем-то переписывается в Интернете, и при моем появлении закрывает страничку.

Знайомий програміст порадив Віталієві звернутися до хакера, і зламати електронну пошту коханої. Щоби повернути втрачений душевний спокій - чоловік був ладен на все.

Віталій, мешканець м. Києва:

- Я нашел его по Интернету. Зовут его Алексей, молодой парень, достаточно грамотный. Ему это удалось, он взломал страницу. И мои опасения подтвердились.

Гіркі деталі подружньої зради коштували Віталієві лише 20 зелених. Та розбита сім'я - далеко не все, на що здатні комп'ютерні генії. За неофіційною статистикою, їх в Україні кілька тисяч.

Євген, хакер:

- Очень сильная математическая школа. Из-за углубления в математику очень многие понимают программирование. Услуги абсолютно любые - от взлома личных сайтов, личной почты до атак на государственные сайты любого уровня.

Зі слів молодика, більшість клієнтів вітчизняних електронних ведмедників - це великі корпорації, банки та фінансові установи. Саме на їхні замовлення зламують клієнтські бази, а отримана інформація стає небезпечною зброєю в конкурентних розбірках.

Євген, хакер:

- Если брать взлом каких-то личных сайтов, или старниц в социальной сети - где-то на уровне 10-30 долларов будет стоить. Если брать государственные учреждения, то вывод из строя сайта стоит от 150 долларов.

Утім, ціни на послуги ІТ-зловмисників в Україні невпинно ростуть - діяльність комп'ютерних інтелектуалів тепер на прицілі у правоохоронців.

Володимир Поліщук, керівник управління МВС України:

- Терміну хакери і хакерські атаки в нашому кримінальному законодавстві немає. Є злочини, які пов'язані з несанкціонованим втручанням в електронні системи.

За несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, комп'ютерів, авторизованих систем, мереж позбавляти волі на 3 роки, або штрафувати на тисячу неоподаткованих мінімумів громадян. За злочин, скоєний групою осіб, ув'язнювати до 6 років. (Кримінальний кодекс України, ст. 361)

Найбезпечнішою з платних кіберпослуг хакери називають комп'ютерну атаку. Щоби паралізувати діяльність будь-якого сайту, і при цьому не спійматися, досить лише таланту організатора. Мовляв, з мільйонів виконавців такого злочину - що спитати?

Євген, хакер:

- Это делается путем массивной атаки. Каждый сервер рассчитан на определенное количество запросов, и если мы превышаем это количество, то сервер перестает на них отвечать.

Утім, і міліціянти не дрімають. Після того, як офіційний сайт МВС на кілька днів паралізував мільйонний натиск охочих помститися за вимкнення ex.ua - тут зробили висновки. Щоби активніше протидіяти нападникам, навіть створили спеціальне управління з боротьби з кіберзлочинами.

Володимир Поліщук, керівник управління МВС України:

- Звичайно, працюють ті, хто володіють ІТ-технологіями, знаються, що таке комп'ютер, Інтернет, ІР-адреси, хостингові площадки, та ін. Але їх знань може не вистачати , тому будуть кликати на допомогу прогресивних хакерів.

За статистикою МВС, у минулому дві тисячі одинадцятому році в Україні зареєстровано вісімдесят п'ять злочинів у сфері високих технологій. Сімдесят двох хакерів затримували, а двадцять троє з них постали перед судом.