Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 грудня 2011, 11:15 Інше
На території Нижньодністровського національного парку провели антибраконьєрську операцію
На території Нижньодністровського національного парку провели антибраконьєрську операцію

В Україні діяльність браконьєрів досягла вже промислових масштабів. Цих людей не зупиняє навіть те, що деякі види риб майже зникли. Полюють на все, що плаває. Співробітники різних природоохоронних організацій влаштували свої лови - на всіх, хто незаконно ловить. Про масштабну антибраконьєрську операцію в акваторії Нижньодністровського національного парку - дивиться далі.

У гирлі Дністра - і краєвид зачаровує, й кількість риби та раків вражає. Та на території Нижньодністровського національного парку вилов обмежений.

Анатолій Кравченко, співробітник Нижньодністровського національного парку:

- По правилам любительского рыболовства разрешается применять три рачницы и поймать пятьдесят раков в разрешенное время. То есть, снасть в виде переметов запрещена однозначно.

Проте браконьєри на обмеження не зважають. Обсяги незаконної риболовлі тут приголомшують, тому кілька відомств під керівництвом Одеської природоохоронної прокуратури розпочали масштабну операцію з ліквідації незаконного начиння. Інспектори обстежують квадрат по квадраті. Спеціальний трал, кинутий за борт, чіпляє сітки. Загалом за якусь годину з дна піднімають десятки пасток. Ці - поставлені на раків.

Анатолій Кравченко, співробітник Нижньодністровського національного парку:

- Забрасывается внутрь нажива, рак заползает - падает сюда - вот в это вот окошко, а вот здесь вот развязывается и изымается эти водные животные.

На території парку таким пристроєм користуватися заборонено. Утім, браконьєри навчилися надійно маскувати начиння за допомоги технічних новинок.

Анатолій Кравченко, співробітник Нижньодністровського національного парку:

- Снаружи их не видно, то есть, обычная водная гладь. А внизу они прячут свои снасти, с помощью таких приборов забивают эти специальные колья - на них ставят растяжки, веревки, на которых ставятся снасти, а внешне их не видно. Для этого используют GPS-навигаторы.

Чимало заборонених пристосувань саме для вилову раків знайшли у Дністровському лимані. Колись тут була найбільша популяція цих членистоногих в Європі. Тепер через браконьєрів це не так. Під час операції першого дня вилучили стільки сіток, що їх довелося вантажити в окремий катер. А ось жодного порушника так і не побачили. Місцеві кажуть: про перевірку хтось попередив.

Місцевий мешканець:

- А що це ви приїжджаєте, що всі вже знають, що ви приїхали? Ви вовремя приїжджайте.

Тепер природоохоронні організації запевняють: на території Нижньодністровського парку вони стануть частими гостями.