Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 листопада 2011, 13:15 Інше
У Севастополі чорні археологи намагалися продати "ЯК-1", який було піднято з морського дна
У Севастополі чорні археологи намагалися продати "ЯК-1", який було піднято з морського дна

Давнього літака, виявляється, можна продати. Це намагалися зробити в Севастополі, та до купівлі не дійшло. Оперативники в Інтернеті наштовхнулися на оголошення про реалізацію залишків радянського винищувача "ЯК-1". Машину, як згодом з'ясували, чорні археологи підняли з морського дна, а тепер роблять невинні очі - що й гадки не мали про занесення пам'ятки до переліку історичних цінностей.

Ордер на обшук, свідки, слідчі, співробітники СБУ. Таким вечірнім гостям власник будинку і не здивувався. Одразу скромно представляється правоохоронцям реставратором.

Затриманий:

- Под навесом что располагается?

- Самолет.

- Какой самолет?

- Ну, пока есть предположения, что это советский самолет. Советский самолет.

- А вы не могли бы рассказать о происхождении этого самолета?

- Происхождение? Ну, так же само, как обычно - нашли.

- Нашли и вам передали на реставрацию? Кто нашел?

- Здесь, городские.

"ЯК" перший - радянський одномоторний винищувач Великої вітчизняної війни. У Балаклавську бухту впав у листопаді 41-го. Від літака лишився каркас та кілька деталей. Утім, вчені запевняють: і вони унікальні.

Юрій Павелко, науковий співробітник національного музею оборони Севастополя:

- На самом деле сохранилось очень мало самолетов подобной конструкции и таких, как этот самолет. И даже в таком виде он уникален. Сохранилась технология, сохранилась конструкция, сохранилась вот эта сама суть, как самолет выглядел.

Відновити літак та передати музеєві. У таких планах нині божиться реставратор. Ось тільки як фото знахідки із пропозицією продажу з'явилося в Інтернеті, чоловік пояснити не може.

Затриманий:

- Каким образом, я еще раз спрашиваю, фото данного самолета попало в Интернет, и выставлено на продажу?

- Не могу сказать, к этому я не имею отношения точно. Чтоб продавать по Интернету, это нужно быть глупым человеком.

Нарешті затриманий зізнається: продати таки планував. За 65 тисяч доларів. Такі оборудки - справа обізнаних, а головне, небідних людей, твердять науковці. Усі залишки техніки на землі і в морі Криму давно перераховані і внесені до переліку національної спадщини. Де шукати і як - добре знають мисливці за старовиною.

Юрій Павелко, науковий співробітник національного музею оборони Севастополя:

- Это люди достаточно богатые, имеющие возможность купить дорогущее оборудование, катера, имеющие эти катера, причалы, и на этих причалах совершающие преступления, фактически.

На подвір'ї так званого реставратора крім літака виявили ще й корабельні гармату 19 століття та і ще одну - часів другої світової. Усі пам'ятки тепер досліджують вчені та приводять їх до ладу. Згодом експонати планують передати музеєві оборони Севастополя.