Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 листопада 2011, 13:32 Інше
На Київщині вирішили позбутися десятків тисяч тонн радянських хімікатів
На Київщині вирішили позбутися десятків тисяч тонн радянських хімікатів

"Євро 2012" - без пестицидів. До майбутнього футбольного свята на Київщині вирішили, нарешті, позбутися десятків тисяч тон радянських хімікатів. Про вилучення небезпечної отрути.

Дорога до колишнього колгоспного складу давно заросла бур'яном. За радянських часів тут зберігали пестициди - хімікати для боротьби з різноманітними шкідниками. Щоби перевірити, чи не залишилося, бува, у сховищі чого небезпечного - сюди навідалися рятувальники. Хіміки як у воду дивилися. У напівзруйнованій будівлі знайшли майже десять тон отрути. На більшості іржавих бочок дата - тисяча дев'ятсот п'ятдесят сьомий.

Владислав Збанацький, заввідділу Київської обласної санітарно-епідеміологічної станції:

- Це дуже стійкі хімічні речовини, які протягом тривалого часу зберігаються у ґрунті при потраплянні у нього. Це ДДД та інші хлорорганічні сполуки. Механізм їхньої дії може бути різним - це і мутогенні, і онкогенні фактори.

Валерій Ненюк, заступник керівника відділу ГУ МНС у Київській області:

- Якщо знаходитися близько біля них, то відчувається характерний запах, який може спричинити головний біль, запаморочення. Людина може втратити свідомість. Починає в горлі першити, і це все відображається на печінці.

Залишки отруйної спадщини минулої епохи збирають десятеро сміливців. Щоби не надихатися випарів, хлопці працюють двома бригадами.

Вадим Кубишко, керівник підрозділу ГУ МНС у Київській області:

- Работаем 20 минут в процессе, после этого с грязной зоны переходим в чистую. Моем мылом руки, лицо. Те участки тела, которые, может, попали под воздействие пестицидов и агрохимикатов. Отдыхает человек минут 20-30, после этого по-новому одеваемся - и пошел новый процесс.

Ліквідатор хімікатів:

- Як ви себе почуваєте зараз?

- Пока нормально. В горлі першить...

- А за шкідливість вам молочко дають?

- Дають молочко.

Та тільки з молоком нині клопіт. Поскубе, приміром, корова травички поблизу отакого складу - й дає не цілющий продукт, а рідину з таблицею Менделеєва. Те саме і з водою, повітрям. Утім, санстанція заспокоює. Мовляв, усе під контролем.

Владислав Збанацький, заввідділу Київської обласної санітарно-епідеміологічної станції:

- Досліджуються зразки молока, які поступають у продаж, або на молокозаводи, ті, що поступають на дитячі молочні кухні. Тут ми стоїмо на сторожі, щоб не було ніяких проблем. Обов’язково у нас досліджується вода - питна, яка поступає, плюс вода поверхневих водойм.

Вже за добу цей небезпечний вантаж повезуть на утилізацію за кордон. А роботи у хіміків - непочатий край. За підрахунками еменесівців, нині на Київщині  близько двох тисяч тон залишків радянського агропрому. Найбільше отрути у Васильківському, Сквирському й Таращанському районах.